Därför räknas de inte som en riktig "familj" i Sverige

2:41 min

Familjeanknytning är det vanligaste skälet till att personer söker uppehållstillstånd i Sverige. Men för unga, vars föräldrar kommer hit senare, kan det ta lång tid innan svenska myndigheter registrerar dem som en familj. 

Amjad Eshmawis mamma har fått uppehållstillstånd, men Skatteverket har fortfarande inte registrerat att det är hans mamma.

– Vi bor tillsammans, vi har samma adress och vi är en familj. Men för staten är vi inte det och det känns inte alls bra, säger Amjad Eshmawi.

Är fortfarande inte en "familj"

Amjad Eshmawi kom till Sverige med sina bröder för två år sedan. Deras mamma kom till Sverige först senare och fick uppehållstillstånd av Migrationsverket för två månader sen.

Trots det har Skatteverket fortfarande inte registrerat henne som förälder åt Amjad Eshmawi och hans bröder.

– Vi har helt olika utgångspunkt som myndigheter. Det kan ta längre tid för att det kan finnas en risk för att det inte skulle bli rätt, förklarar Mikael Udd på Skatteverket. 

"Man blir jättearg"

Enligt Amjad Eshmawi kan Skatteverket inte säga hur lång tid det kommer ta innan hans mamma kan bli registrerad som förälder till honom och hans syskon. Det är regler som han tycker är konstiga.

– Man blir jättearg för att reglerna är så här, säger han och vill att myndigheterna gör mer: 

– Migrationsverket och skatteverket, om ni har några känslor för de som flyr, visa att vi inte bara är siffror, avslutar Amjad Eshmawi. 

Familjeanknytning är, och har alltid varit det vanligaste skälet när personer söker tillstånd att flytta till Sverige. Som familjemedlem räknas personen du är gift med, är sambo med eller barn under 18 år. Drygt 42 000 personer fick stanna förra året genom familjeanknytning.