Ungern sätter in 900 nyexaminerade poliser vid gränsen

3:17 min

Under natten till tisdagen stängdes Ungerns gräns mot Serbien. Och nu skickas ytterligare 900 nyexaminerade poliser för att bevaka gränsen.

I måndags höll premiärminister Victor Orbán tal till cirka 900 nyexaminerade poliser som skulle skickas till den serbiska gränsen.

– Nu ligger ansvaret på er att inte bara försvara Ungerns och Europas gräns utan även den kristna livsstilen”, sa Orbán i sitt tal berättar Sara Svensson, statsvetare vid Central European University i Budapest.

Primärministerns politik populär

Regeringens politik är uppskattad av de flesta ungrare berättar Sara Svensson:

– I Ungern är det många som stödjer flyktingpolitiken, och regeringspartiet går framåt i den senaste opinionsundersökningen. Majoriteten tycker nog som premiärministern, att det här inte är riktiga flyktingar, och att de ska få bestämma vilka som kommer in i landet, säger Sara Svensson. 

Även om majoriteten stödjer premiärminister Orbán så finns det också ungrare som hjälper flyktingarna.

– Många ungrare har hjälpt flyktingar på sin lediga tid med att ge dem mat och kläder. Bland annat har den före detta primärministern Ferenc Gyurcsány öppnat upp sitt hem för flyktingar, och han har även varit nere vid den serbiska gränsen för att hjälpa dem, säger hon. 

Ungern anser att EU:s kritik är hyckleri

Flera EU-länder har framfört kritik mot Ungerns hårda metoder för att stoppa flyktingar från att ta sig in i Ungern. Den ungerska regeringen slår dock i från sig kritiken. 

– Premiärminister Orbán har gjort ett nummer av att ha hög svansföring. Han viker inte ner sig lätt, och han har haft många fejder med EU de senaste åren. Ungern tycker att man får dubbla budskap från EU - som exempel nämns att Tyskland öppnade sina gränser för att sedan införa gränskontroller, säger Sara Svensson och fortsätter: 

– Och enligt Ungern sätt att se det så pågår det något slags hyckleri eller dubbelmoral.