Volontärer kritiska till att myndigheter inte gör mer för människor på flykt

2:52 min

De senaste två veckorna har tiotusentals människor ställt upp som volontärer för att hjälpa flyktingar som kommer till Sverige. Men nu börjar flera att bli tröttna på att myndigheter inte gör mer.

Varje natt har moskéer, föreningslokaler, kyrkor och privatpersoner öppnat sina dörrar med mat och sängplatser för nyanlända.

– Vi har ju varit väldigt aktiva, både nere på centralstationen där vi har anordnat transporter så vi har köpt biljetter, vi har gjort listor på vilka som kan köra, och då har vi kört både till migrationsverket och till kontrapunkt där vi sitter idag, säger volontären Kalle Jonzon som är aktiv i nätverket Allt Åt Alla.

"Folk gjorde fantastiska saker för mig"

I Malmös gamla lager-och industrikvarter ligger kulturföreningen Kontrapunkt som har drygt 100 sovplatser varje natt till människor på flykt.

Några nyanlända sitter på trappan och äter linsgryta, volontärer går runt och småpratar med folk och tar emot kassar med äpplen, gamla barnvagnar och annat som privatpersoner donerar.

– När jag kom hit så gjorde folk fantastiska saker för mig, så här har jag inte blivit bemött innan under flykten, säger Hashem Hussine från Afghanistan som kom dit för fyra dagar sedan. 

Tog hellre hjälp av volontärer

– Jag tänkte att det var bättre att ta hjälp av volontärer istället för Migrationsverket eftersom jag inte är säker på om jag vill stanna i Sverige. Jag fick hjälp av volontärerna med information om asylprocessen och vilka rättigheter jag har. Jag tror inte att Migrationsverket skulle hjälpa på samma sätt, säger Hashem Hussine. 

Många frågar sig varför inte statliga myndigheter och kommuner tar ett större ansvar, och nätverket Allt Åt Alla har fått nog.

– Det är en jättefin grej att människor hjälper till ideellt. Men samtidigt har människor ett lönearbete att gå till, en familj och alla andra saker man ska ta tag i vardagen. Man kan inte förlita sig på ideella krafter. Inte i all evighet, säger Kalle Jonzon. 

Fattas resurser för Migrationsverket 

– Migrationsverket har helt enkelt inte resurserna eller politiska incitament för att klara av situationen. Man har inte förberett sig på den här situationen som vi har i dag. Det är något som vi alla har sett sedan länge att det pågår en flyktingström i Europa. Så migrationsverket borde varit förberedda, tycker Kalle Jonzon. 

Men Migratiosnverket själva säger att de har kapacitet för att ta emot de människor som anländer till Sverige. Just nu håller Migrationsverket på att förhandla med länsstyrelserna om hur man snabbt kan ta fram akuta boendeplatser framöver.

– Vi och volontärerna och hjälporganisationerna har ju olika uppgifter. Vårt uppdrag är bara att hjälpa dem som vill söka asyl här och för dem har vi sängplatser, säger Matilda Niang på Migrationsverket.

Vad tror du hade hänt om det inte hade funnits några volontärer?

– Jag tror att det hade samlats upp en väldigt massa folk på centralstationen som inte skulle vetat vad de skulle göra och var de skulle ta vägen, säger Kalle Jonzon.