Många vill hjälpa unga tjejer - men det fattas pengar

1:26 min

Allt fler unga tjejer kontaktar tjejjouren Tjejzonen för att få hjälp. Trots att fler söker stöd och fler vill stötta saknas pengar för att utbilda volontärer och många tjejer blir därför utan hjälp.

– Det är extremt frustrerande, säger Lotta Zetterqvist som är verksamhetschef på tjejjouren Tjejzonen i Stockholm.

På stödorganisationen Tjejzonen kan unga tjejer antingen träffa eller chatta med en så kallad storasyster som är en utbildad volontär vars uppgift är att stötta och peppa. Till jourchatten söker sig ungefär 150 tjejer varje vecka. Men det är inte alla som kommer fram.

"Vi skulle kunna hjälpa så många fler"

Av 10 tjejer är det bara 2 som kommer fram, resten får ställa sig i kö eller prova en annan kväll. Lotta Zetterqvist, som är verksamhetschef på Tjejzonen, säger att trycket är stort.

– Det är extremt frustrerande, man blir tokig. Det löjliga är att vi skulle kunna hjälpa så många fler. Men vi skulle behöva mer resurser. Och resurser är fler volontärer, alltså pengar för att utbilda fler volontärer, säger hon. 

Unga tjejer vet inte vart de ska vända sig

En som har arbetat som storasyster i snart tre år är Rebecka Herdevall. En kväll varannan vecka sitter hon två timmar och chattar med tjejerna som är emellan 12 och 25 år. Hon säger att de tjejer som hon möter känner sig vilsna och vet inte vart de ska vända sig.

– Många tjejer har i dag stor press på sig, både från samhället och från sig själva. De känner sig oroliga, ledsna eller har ångest, säger Rebecka Herdevall. 

I dag får organisationen in bidrag genom bland annat gåvor och medlemskap. En tredjedel av pengarna kommer från myndigheter, som exempelvis socialstyrelsen, och en del kommuner och landsting. Men det räcker inte för att utöka utbildningstillfällena för volontärer.

"Vi orkar inte hur mycket som helst"

Just nu står 40 tjejer i kö för att bli storasystrar. Den stora skillnaden är att de nu får in förfrågningar från hela Sverige, något som de inte har fått tidigare.

– De är fantastiska personer som ger av sin tid, av sin klokhet och av sig själva. Nu i veckan ska vi träffa politiker och prata om hur viktig den här ideella världen är. Men vi är en liten organisation och vi orkar inte hur mycket som helst, säger Lotta Zetterqvist.