Regeringen vill satsa på bostadsbyggande och bygga flera små lägenheter. Byggandet ska även sätta människor i arbete. Illustration: Emmy Jokkinen
Regeringen vill satsa på bostadsbyggande och bygga flera små lägenheter. Byggandet ska även sätta människor i arbete. Illustration: Emmy Jokkinen

Så påverkas unga av regeringens budget

Gratis p-piller, höjd a-kassa och fler små lägenheter. Det är några av förslagen som finns med i regeringens budgetförslag, som presenterades i dag.

Bland annat vill regeringen att p-piller ska blir gratis för alla tjejer under 20 år från och med år 2017, efter krav från Vänsterpartiet under budgetförhandlingarna.

De föreslår också att det blir gratis tandvård upp till 21 år, i stället för upp till 19 år som det är i dag, och att taket i a-kassan höjs från 18 700 kronor till 25 000 kronor.

– För den som är arbetslös handlar det om minst 3 000 kronor netto i månaden, alltså efter skatt, säger Ci Holmgren, ekots politiske reporter.

Vill bygga smålägenheter

Regeringen satsar även på bostadsbyggande, jobb och sysselsättning.

– Mycket av det handlar om ett jättepaket för bostadsbyggande som ska sätta folk i arbete och infrastruktur. Det handlar om att man vill bygga mycket mer bostäder. Det ska bli billigare, man vill bygga många små lägenheter, vilket är bra för unga.

Och tanken är att byggandet ska generera jobb:

– Man sätter folk i arbete när man bygger bostäder. För unga kommer det ha stor betydelse om man lyckas öka byggandet, som har varit dåligt väldigt länge, så att det finns bostäder för folk som flyttar hemifrån , säger Ci Holmgren.

Finansieras genom skattehöjningar

Regeringens budget för 2016 innehåller nya reformer för nästan 24,6 miljarder kronor och de finansieras bland annat genom skattehöjningar.

– Skattehöjningarna ligger på nästan 30 miljarder, så det täcker väl upp, säger hon. 

I och med presentationen av budgeten har det även kommit en del kritik mot den, bland annat att många familjer kommer få mindre inkomst. Men Ci Holmgren säger att det är vanligt med kritik när en budget presenteras. 

– I dag får vi regeringens budget. Om några veckor kommer de andra partierna med sina skuggbudgetar och då är det socialdemokraterna som kommer och säger att det är dåligt, säger hon. 

Det har ju varit en del bråk om budgeten sen valet i förra hösten, kommer det vara den här budgeten som gäller nu?

– Det kommer absolut vara den budget som gäller och det kommer absolut bråkas om den, det gör det ju alltid, säger Ci Holmgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista