Trippelmorden i Uddevalla
1 av 2
Det har gått ett halvår sedan en 18-årig tjej och två killar i 20-årsåldern hittades döda i Uddevalla. Foto: Göran Sjögren/TT
Uddevalla
2 av 2
Amina Aden och Fatma Hassan är båda femton år och går i nian på en skola i Uddevalla. De berättar att morden som hände där i mars i år har fått dem att bli mer rädda. Foto: Camila Astorga Diaz

Så har trippelmordet i Uddevalla påverkat: "Blir man vittne till något kan man dö"

"Många som har hoppat av gymnasiet har börjat skolan nu igen"
1:32 min

Trippelmordet som var i Uddevalla i våras kan ha fått unga där att prioritera skolan mer.

Det har gått nästan ett halvår sedan en 18-årig tjej och två killar i 20-årsåldern hittades döda i Uddevalla i mars i år.

Just nu pågår rättegången i Göteborgs tingsrätt mot de två killarna i 20-årsåldern som står åtalade för mord och medhjälp till mord.

Kan dö om du blir vittne

– Uddevalla är en liten stad och alla känner varandra, och när trippelmorden hände kom det som en chock för alla, säger Amina Aden som är femton år och går i nian på en skola i Uddevalla. 

Här kan du läsa allt om trippelmorden i Uddevalla.

Även för Fatma Hassan, som också är femton år och går i nian, kom det som en chock och samtidigt växte en rädsla berättar hon: 

– Om du blir vittne till något kan du dö och det är man rädd för, säger hon.

Skolan har blivit viktigare för många 

Ehsan Oudeh jobbar som fritidsledare och träffar många unga som har svängt i vad de tycker är viktigt. De prioriterar skolan mer nu än vad de gjort tidigare.

– Det finns många som låg efter när det gäller gymnasiet som har tänkt om nu. Personer som hoppat av har börjat gymnasiet igen, säger han.

”Man har känslan av att vad som helst kan hända”

Förutom morden så handlar åtalet också om narkotika och vapeninnehav. Och det har fått Fatma Hassan att tänka mycket på trygghet.

– Jag är inte rädd, utan det är mer oro. Man har känslan av att vad som helst kan hända, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".