Barnen, som bor i en bil i Uppsala, har ingen rätt att gå i skolan. Foto: Tova Kurkiala Medbo/Sveriges Radio
Många barn till fattiga EU-medborgare i Sverige får inte vård och skola. Foto: Tova Kurkiala Medbo/Sveriges Radio

Barn till fattiga EU-medborgare i Sverige får inte de rättigheter barnkonventionen kräver

2:53 min

Barn till fattiga EU-medborgare som vistas i Sverige har sämre rättigheter än barn till asylsökande och papperslösa. Det visar en ny rapport från Unicef. 

I rapporten, som Unicef har beställt av Barnrättscentrum på Stockholms universitet, är slutsatsen att barn till EU-medborgare som vistas i Sverige utan att kunna försörja sig faller mellan stolarna. 

– Är man papperslös har man rätt till skolgång och sjukvård enligt lag, men de här barnen som vistas här i den här utsattheten och är EU-medborgare befinner sig i ett rättsligt vakuum, säger Christina Heilborn som är programchef på svenska Unicef.

De flesta kommunerna erbjuder ingen skola

EU-medborgare får vara i Sverige fritt i tre månader, efter det måste de kunna försörja sig. Under den tiden får kommunerna erbjuda skola, men det är inget tvång och de flesta kommuner väljer också att inte göra det.

Ett av undantagen är Göteborg, där barnen tas emot på samma sätt som andra barn som är nyanlända. 

– Vi frågar dem bara vad har de för språk, för att kunna hjälpa på bästa sätt, på deras språk, säger Medzit Selmani som är områdeschef i Östra Göteborg.

"Vi hoppas att barnen får sina rättigheter respekterade"

Eftersom tremånadersperioderna kan upprepas hur många gånger som helst pekar rapporten också på risken för att barn i praktiken kan växa upp i Sverige, utan att deras rätt till skola och sjukvård enligt FN:s barnkonvention tillgodoses. 

– Vi hoppas att regeringens nationella samordnare tar till sig av den här rapportens innehåll så att de här barnen får sina mänskliga rättigheter respekterade, säger Christina Heilborn på Unicef. 

Nyss sa Martin Valfridsson, som är regeringens samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare, att det kan vara emot barnens bästa att kräva skola för dem här. Och det eftersom det kan leda till att de rycks upp från en fungerande skolgång hemma.

Även om utbildningsminister Gustav Fridolin förra hösten sa att regeringen arbetar för att barnkonventionen ska bli lag i Sverige, menade barnminister Åsa Regnér nyligen att det är bättre att stödja barnens utbildning i hemlandet. Men det argumentet köper inte Christina Heilborn på Unicef. 

– Insatser behövs både i Rumänien och i andra länder. Men det undantar inte ansvaret från myndigheterna i Sverige när barnen väl är på plats här, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista