Sara Skyttedal, ordförande KDU. Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Därför är det konflikt om KDU:s ställning inom Kristdemokraterna

2:13 min

Inför Kristdemokraternas riksting i oktober riskerar ungdomsförbundet KDU att få ett minskat inflytande.

Partistyrelsen har lagt fram ett förslag som innebär att ungdomsförbundet mister sin rösträtt på lokal-och distriktsnivå.

Ekot kan i dag berätta att det är partiledaren Ebba Busch Thor själv som drivit igenom förslaget i partistyrelsen, något som förvånar KDU:s ordförande Sara Skyttedal.

- Jag är genuint förvånad över att hon har fattat det här beslutet, säger hon. 

"Varför vill man begränsa KDU:s ställning"

Sara Skyttedal menar att hon inte kan förstå varför moderpartiet väljer att ta bort rösträtten, ännu mindre varför Ebba Busch Thor själv, enligt Ekots källor, ska ha valt att släppa igenom det genom att utnyttja sin utslagsröst i en delad partistyrelse.

- Varför skulle man vilja begränsa KDU:s ställning internt i ett läge där vi ökade bland förstagångsväljarna och där KDU:are runt om i landet gjorde kanske den allra viktigaste insatsen i senaste valrörelsen, säger Sara Skyttedal.

Behöver markera sitt ungdomsförbund

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs Universitet menar att ordföranden ibland behöver markera mot sitt ungdomsförbund om organisationerna inte drar åt samma håll och jämför med situationen i Sverigedemokraterna.

Han påpekar också att även om Ebba Busch Thor och KDU står nära varandra ideologiskt så är det viktigaste för ordföranden att garantera sammanhållningen inom partiet.

- Det kan föra det goda med sig att hon inte blir alltför identifierad med en gruppering inom partiet, utan istället bli friare och därmed få ihop partiets olika delar, säger han. 

Anklagas för invandrarkritisk retorik

Samtidigt har flera inom partiet velat distansera sig från ungdomsförbundet KDU, som med Sara Skyttedal i spetsen anklagats för att ha en invandringskritisk retorik.

Men partiledaren Ebba Busch Thor vill inte låta sig intervjuas av Ekot utan hänvisar istället till partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

Hon säger att hon inte kommenterar omröstningar inom partiet och avfärdar samtidigt påståendet om att partiet med förslaget vill distansera sig från KDU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista