Fotbollssupportrarna från helgens match. Foto: Maja Suslin/TT
Fotbollssupportrarna från helgens match. Foto: Maja Suslin/TT

Hon fastnade med fotbollssupportrar: "Jag var fullständigt skräckslagen"

När Lena Levin skulle ta tunnelbanan i Stockholm, fastnade hon mellan två hållplatser i en vagn full av aggressiva fotbollssupportrar.

I söndags möttes fotbollslagen Hammarby och AIK i fotbollsallsvenskan i Stockholm. I samband med matchen greps två personer efter ett stort bråk i södra delen av stan. Bråket började redan nere i Stockholms tunnelbanor, där hundratals supportrar samlats på perrongen.

Lena Levin skulle ta tunnelbanan för att hämta sin son på andra sidan stan. När hon klev på tunnelbanan var det bara mellan fem och tio vanliga resenärer. Resten av vagnen var fylld av svartklädda fotbollssupportrar.

– När tåget väl åker, kör vi förbi station efter station utan att stanna. Vi får ingen information om varför och folk i vagnen börjar bli stressade, säger hon.

"Hora, hora, hora!"

Plötsligt stannar tåget i tunneln, precis mellan två stationer.

– Nu får folk i tåget panik och barn gråter, samtidigt som fotbollssupportrarna börjar sparka på dörrarna, stampa i golvet och skrika hora, berättar Lena Levin.

Lena ringer numret till trygghetscentralen som står uppsatt i Stockholms tunnelbanor. Trygghetscentralen förklarar att de inte kan släppa ut dem.

– De säger bara att de inte tänker släppa av oss eftersom de inte kan garantera vår säkerhet på perrongen längre. Där har supportrarna börjat kasta sten och skjuta bengaler, säger hon.

"Supportrarna blev sura på barnen som grät"

Vid några tillfällen blev vissa fotbollssupportrar irriterade på barnen som grät och var rädda, samtidigt som andra skrek "hora, hora, hora".

– Vi försökte bara lugna varandra och trösta barnen som grät, men jag var fullständigt skräckslagen. Jag var rädd både för männen som var oerhört aggressiva och hotfulla, men tänkte också på vad som skulle hända på om de skulle bränna av en bengal inne i vagnen, säger Lena Levin.

"Polisen tycker det är helt oacceptabelt"

Polisen i Stockholm tycker att det här beteendet är helt oacceptabelt, men förklarar att det kan vara olämpligt att släppa ut passagerare på en överfull perrong.

– Det är förenat med vissa risker om det är trängsel på en perrong, så det kan vara ett skäl till att man kanske inte ville att fler människor skulle komma ut, förklarar Lars Byström som är presstalesman hos polisen i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista