Finalisterna i Miss Universe 2015. Foto: Wilfredo Lee/AP/TT
Finalisterna i Miss Universe 2015. Foto: Wilfredo Lee/AP/TT

Deltagare hoppar av Miss Irak efter dödshot

Miss Irak-tävlingen har fått kritik för att vilja skapa en "vulgär kultur", men arrangörerna kommer att genomföra tävlingen ändå.

– Om jag blir Miss Irak har jag bara ett budskap: fred, säger 18-åriga Hamsa Khalid, som tänker vara med i tävlingen trots hoten.

Det är religiösa ledare och klanledare som har kommit med kritik mot tävlingen och två deltagare har hoppat av efter dödshot.

Vill vara med i internationella tävlingar

Arrangörerna kommer att genomföra tävlingen trots kritiken, men finalen har skjutits fram från början av oktober till december. De har också strukit baddräktsmomentet, för att lugna kritikerna.

Deltagarna får dock inte att bära hijab, vilket arrangörerna förklarar med att de vill hålla sig till västerländska regler.

– Om vi inte håller oss till standarden kommer vi inte att få vara med i internationella tävlingar, säger Senan Kamel som är talesperson för tävlingen till The Guardian. 

Enligt tidningen var Irak representerat i Miss Universe för första och hittills enda gången 1972.

"Vill gärna se fler sådana här saker"

Enligt The Guardian tycker många att det är synd att tävlingen blivit så kontroversiell.

– Vi vill gärna se fler sådana här saker. Vi irakier har blivit berövade på mycket och många unga emigrerar. De här är människor som inte vill att Irak ska gå framåt, utan bakåt, säger Ali, en 21-årig soldat till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista