Här är temat för Musikhjälpen 2015

1:10 min

I våras avslöjades det att Musikhjälpen 2015 kommer hållas i Linköping. Men nu kan vi också avslöja vad det kommer att samlas in pengar till.

– Alla de som tvingas lämna sina hem på grund av klimatet, berätta Julia Blomberg innehållsansvarig för Musikhjälpen.

Översvämningar och torka

För åttonde året i rad så samlar Musikhjälpen in pengar och i år handlar det om att jobba katastrofförebyggande så att de som drabbas hårdast av klimatrelaterade katastrofer inte ska behöva lämna sina hem.

– Det finns många enkla saker som kan göra stor skillnad. Att till exempel installera cyklonskydd, bygga dammar som leder bort vatten vid översvämningar och plantera träd som håller jorden bördig vid torka, säger Julia Blomberg.

Här kan du läsa ALLT om Musikhjälpen 2015.

"Mindre känd humanitär katastrof"

Just nu är miljontals människor på flykt i världen och Julia Blomberg berättar att det inte bara är krig och väpnade konflikter som är orsaken till det.

– Musikhjälpens uppdrag är att lyfta en lite mindre känd humanitär katastrof, säger Julia Blomberg och fortsätter:

– Att så många som 100 miljoner människor tvingas lämna sina hem de senaste 5 åren till följd av just ett förändrat klimat tror jag inte att så många känner till. Sen är det också en förlängning av den flyktingkris som pågår just nu.

Musikhjälpen startar den 13 december. Programledarna för musikhjälpen släps i november.

Vad kan pengarna räcka till?


50 kronor kan räcka till cement för att bygga grunden till en säker toalett som kan stå emot översvämningar.

100 kronor kan räcka för att utbilda en bondefamilj i Östra Afrika i klimatanpassning för att kunna bruka jorden trots torka och slippa flytta från gården.

200 kronor kan räcka till att plantera tio träd som kan vara livsviktiga genom att de kan suga upp vatten vid en översvämning och hålla jorden bördig vid torka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista