Privata insamlingar kan hamna hos Kronofogden
Privata insamlingar kan hamna hos Kronofogden/Foto: Fredrik Sandberg TT

Pengar från Swish-insamlingar till flyktingar riskerar att försvinna

2:45 min

Många har hjälpt flyktingar genom att skänka pengar till privata insamlingar. Men risken finns att pengarna inte alltid når fram till de nödställda.

 Facebook kryllar av privata insamlingar där allmänheten har hjälpt tusentals nödställda flyktingar.

Men i vissa fall finns risken att pengarna inte kommer fram till de som behöver hjälp, skriver Dagens Nyheter som har gjort den här granskningen där då kollat tio privatpersoners Swish-insamlingar.

Fem av de tio insamlarna som har granskats har betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden med hotande utmätning.

– Om det är så att den person som samlar in pengar har skulder, så kan det bli så att Kronofogden driver in skulden. Då tittar vi på hur vi kan få in skulden, antingen genom egendom eller pengar, säger Henrik Brånstad, pressansvarig för Kronofogden. 

"Låt någon annan ta hand om det"

För den som vill samla in pengar trots att man har skulder ger Henrik Brånstad på Kronofogden följande råd:

– Det är jättebra att man startar privata initiativ för att hjälpa andra människor. Men har man skulder ska man inte blanda ihop sin privata ekonomi med insamlingar. Då är det bättre att låta någon annan att ta hand om insamlingen på ett annat konto.

Skuldsatt insamlare ovetandes

En av dem som Dagens Nyheter har granskat är en kille i 20-årsåldern från en mind­re stad. Han samlar in pengar via Swish för att göra punktinsatser gällande flyktingtransporter.

– Jag hade inte en tanke på att pengarna skulle kunna utmätas, jag tänkte inte på mig själv alls utan jag ville bara hjälpa. Det var tur att du sa det, jag får se till att ändra så att folk swishar till någon annan i stället, säger mannen till DN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista