Sylvia Trench spelas av Maria Johansson, James Bond - Anders Cöster, Secret Agent - Johanna Johansson. Foto: Jerry Gladh Markaryd Photography AB och Lukas Pålsson,retuscherare
Sylvia Trench spelas av Maria Johansson, James Bond av Anders Cöster och Secret Agent av Johanna Johansson. Foto: Jerry Gladh/Markaryd Photography AB, Lukas Pålsson/retuscherare

Ny Bondfilm spelas in - i Markaryd

2:45 min

Kostymen är på och han dricker Vodka Martini. Allt är på ett sätt som vanligt i agent 007:s värld, fast den här gången är han i Sverige, i Markaryds kommun. Där spelas Bondfilmen Black Light in.

Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson hade en dröm om att göra en Bondfilm som såg ut som de gamla Bondfilmerna, den skulle vara lite retro men samtidigt proffsig. De började skriva manus och i dag är det runt 140 personer involverade i filmprojektet.

 – Det kommer ett världshot. Bond är pensionerad sen elva år tillbaka men han känner sig tvingad att ta tag i det här som ett sista mission, berättar Lars Gahlin, som skrivit manuset.

Filmen heter Black Light och har premiär våren 2016, den ska visas i en nedlagd biograf i Strömsnäsbruk. Precis som i de riktiga Bondfilmerna pratar alla engelska, även om den här är inspelad i området runt Markaryds kommun.

Vad säger de som äger rätten till Bondfilmerna om det här?

– Jag har kollat runt med advokater. Så länge du inte gör det på det sättet att du ska ha in pengar så är det ingen som bryr sig i dag, säger Lars Galhin.

Filmprojektet kostar inte pengar, det finns inget kommersiellt i den och ingen av de som medverkar har stått framför kameran tidigare. Maria Johansson, som ska spelar Sylvia Trench, gör filmdebut och känner sig peppad.

 - Jag har inte läst hela manuset men jag vet vad filmen går ut på, hur den börjar och slutar. Det känns spännande och kul, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista