Plåster hudton
1 av 3
På apoteket i Sverige kan du köpa plåster som kallas hudfärgade, men de finns bara i en färg - beige. Det kan det bli ändring på nu. Foto: Sveriges Radio.
Plåster från Cederoth. Foto: Anneli Koskinen/SR
2 av 3
"Hudfärgade" plåster på apoteket - fast bara för de med beige hudton. Foto: Sveriges Radio.
Steffi Aluoch ser fram emot att kunna hitta andra plåster än beiga i hyllorna. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
3 av 3
Steffi Aluoch ser fram emot att kunna hitta andra plåster än beiga i hyllorna. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio

Efter kritiken mot "hudfärgade" plåster - nu kommer fler nyanser än beige

1:28 min

Efter P3 Nyheters rapportering om att "hudfärgade" plåster inte finns för andra hudtoner än beige. Nu kommer fler nyanser till Sverige.

”Hudfärgade" plåster står det om de beigea plåstren på apotekens hyllor. Ingenstans finns hudfärgade plåster i någon annan ton än den som är anpassad för vita. Förrän nu.

– Idén uppkom när jag märkte vilken debatt det blev kring hudfärgade plåster och hur bagatelliserad frågan blev av människor som inte har ett behov av hudfärgade plåster för mörkhyade, berättar Christina Löwenström.

Här är P3 Nyheters nyhet som startade plåsterdebatten. Apoteket erkände att det var lite skämmigt att "hudfärgade" plåster bara fanns för vita personer. Debatten fick Danmarks utrikesminister att dissa Sverige och ge Sveriges utrikesminister plåster på såren.

Nu har Christina Löwenström tillsammans kollegan Camilla Hedberg precis blivit återförsäljare av hudfärgade plåster i nyanser för mörkhyade.

– Jag är själv mörk och har tre mörka barn. I och med den här otroligt stora debatten om hudfärgade plåster så kände jag att var behövde göra något. Då kontaktade jag Camilla, som är adopterad från Etiopien, och drog igång det här, säger Christina Löwenström.

”Större fråga än plåster"

Plåstren kommer att säljas av apotekskedjor, i matbutiker och finnas tillgängliga inom landstingen. Det är i alla fall Christina Löwenström och Camilla Hedbergs plan. En webbshop håller på att byggas upp och förväntas vara klar om två veckor.

– Det är ju ett djupare lager än plåster, det är ett strukturellt problem. Så vi planerar att även ha andra så kallade hudfärgade produkter för mörkhyade, som till exempel hudfärgade underkläder i webbshoppen, säger Christina Löwenström.

Vill att barnen ska inkluderas

Plåstren kommer från ett amerikanskt företag som startades av en vit man. När han adopterade en svart pojke reflekterade han över hur allting är anpassat för honom, men inte för hans barn. Det ville han förändra.

 – Det här är ett sätt att normalisera den svarta huden. Jag vill att mina barn ska känna sig sedda och inkluderade i ett samhälle som består av många olika sorters människor, säger Christina Löwenström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista