En person försöker spela upp ett innehåll från TV4 på sin dator men får ett felmeddelande.
Bilden är ett montage. Foto: Cinderella's Using WiFi (redigerad)/David Goehring (flickr.com/carbonnyc)/CC BY 2.0 och Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

TV4:s blockering mot hatsajter gör det omöjligt att se deras tv-klipp där

Programdirektören: Vill inte bli en del av "hatretorik"
1:29 min

TV4 är ett av flera mediebolag som stoppar det dom kallar hatsajter från att spela upp deras videoklipp. Det handlar bland annat om sajter med främlingsfientligt innehåll.

– De kan fortfarande kritisera oss, länka och ha åsikter om vårt innehåll, men vårt tv-innehåll kan inte spelas upp i deras miljö, säger Viveka Hansson som är programdirektör på TV4.

TV4 gör det alltså omöjligt för besökare att spela upp inbäddade videoklipp från kanalen på vissa sajter. Vilka sajter det handlar om vill TV4 inte säga.

Vill inte bli en del av "hatretorik"

TV4:s tanke med blockeringen är att stoppa "sajter med främlingsfientlig agenda att bygga sin hatretorik med hjälp av vårt tv-innehåll", står det på TV4:s utvecklingsblogg.

– Hittills har jag bara mött kritik från de som redan är anonyma och sitter och hatar på de här sajterna, säger Viveka Hansson.

Expressen har redan en liknande lösning, skriver tidningen Medievärlden. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin förstår TV4, men tycker också att det blir svårt att dra gränsen för vad som är en hatsajt och inte.

Sveriges Radio vill vara öppet för alla

På Sveriges Radio gillar man inte den här utvecklingen.

– Diskussionen pågår oavsett vi vill det eller inte. Det kan inte vi kontrollera. Det vi kan kontrollera är vårt innehåll och det står vi för hela vägen. Sedan kan man naturligtvis förstå TV4, att det kan bli väldigt personrelaterat. Det kan bli jobbigt för enskilda medarbetare. TV är ett väldigt personligt starkt medium. Men för Sveriges Radio är principen att vi ska vara tillgängliga överallt och att vi ska vara öppna, säger Martin Jönsson, biträdande programdirektör på Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".