Flygvärdinna för Singapore Airlines. Foto: Wong Maye-e/TT/AP
Flygvärdinna för Singapore Airlines. Foto: Wong Maye-e/TT/AP

Kinesiska flygvärdinnor tvingades ligga i bagageutrymmet

Bilderna på flygvärdinnorna som ligger i hyllorna för handbagage på flygplan sprids nu på sociala medier. Flera användare kallar det för mobbning.

Bilderna laddades upp i appen WeChat och har gjort många användare upprörda. I uppdateringen stod det att flygvärdinnorna blev tvingade att lägga sig i skåpen ovanför sätena, där handbaggaget förvaras, efter att ha jobbat sina första 30 till 50 timmar som anställda. Det ska vara en del av en "branschritual", rapporterar BBC.

Rädda för att bli utfrysta

Enligt den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV var det några av flygvärdinnorna som laddade upp bilderna på sociala medier, efter att de fått nog av ritualen. Enligt dem ska de ha klagat till flygbolaget, utan att någonting hände.

CCTV menar att ritualen ses som en "invigning" för nya flygvärdinnor och att det är den manliga säkerhetspersonal som håller i den. Enligt dem säger flera flygvärdinnor att de gick med på att vara med eftersom de var rädda att bli utfrysta om de vägrade.

Flygbolaget ska utreda

Kunming airlines säger i ett uttalande att de ska utreda vad som har hänt, enligt BBC. De lägger till att det här ska ha hänt efter arbetstid och inte påverkade säkerheten. De säger också att de inte fått in några klagomål från flygvärdinnorna.

Här är några av reaktionerna i sociala medier:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista