Halmstad moskés entré. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Imamen sa tidigare i oktober under en föreläsning om barnuppfostran att homosexualitet är ett virus. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio

Imam: "Jag menade inte att homosexuella är ett virus"

"Det är beklagligt"
1:39 min

Imamen vid Halmstad moské som kallade homosexualitet för ett virus under en föreläsning om barnuppfostran säger nu att han syftade på sjukdomar som kan spridas när homosexuella har sex.

Imamen från en moské i Halmstad skriver på deras hemsida att han har blivit missförstådd. Han hävdar att uttalandet gällde att sjukdomar kan spridas som ett virus när homosexuella har sex. 

RFSL Halland tycker däremot att förklaringen från moskén inte håller och har tagit för lång tid.

Läs mer: Halmstads moské: Homosexualitet ett virus

"Sexet kan bidra till att virus sprids"

– Om man verkligen menar någonting så går man ut med det direkt, man väntar inte i två veckor. Det är beklagligt att man tänker som han gör. Om man skyddar sig när man har samlag så är risken för att drabbas av sjukdomar minimal, säger Mattias Uhrberg från RFSL i Halland. 

I ett pressmeddelande som finns på moskéns hemsida säger imamen att han inte tycker att homosexuella personer är ett virus och ber om ursäkt för det uttalandet som han menar blivit missförstått. Han menade att den sexuella handlingen mellan homosexuella kan bidra till att sjukdomar sprids som virus.

Han säger däremot inget om hur han ser på att han blev polisanmäld för uttalandet eller att föreläsningen hölls i en studiecirkel.

RFSL: "Ursäkten förändrar inget"

P4 Halland har sökt moskén som säger att i och med att förundersökningen mot imamen har lagts ner så är frågan kring hans uttalande över, för deras del. Mer än så vill de inte kommentera.

RFSL Halland säger att ursäkten från imamen inte förändrar något, de väntar på svar kring överprövningen av förundersökningen.

– Vad vi har hört så tar det två veckor att få svar och därför avvaktar vi för att se vad överprövningen ger, säger Mattias Uhrberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".