SKELLEFTEÅ 20150930 Örebros Martin Johansson gör 1-3 bakom Skellefteås målvakt Markus Svensson i SHL-matchen mellan Skellefteå AIK och Örebro Hockey i Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå Foto: Robert Granström / TT
92 procent av ishockeyspelarna är killar. Foto: TT

Ny studie: Ishockey är för rika killar

2:06 min

Studien från Stockholms universitet visar att ishockey vänder sig till killar som kommer från familjer med pengar. De andra sållas bort.

Fotboll, handboll och basket lyckas mycket bättre med att mixa folk från olika klasser och med olika kön samt etniciteter.

Ishockeyn däremot har inte det och enligt studien "Når ishockeyn upp till målen om jämlikhet och jämställdhet?" är den främsta anledningen att det blir dyrt att träna hockey redan på knattenivå.

"92 procent av ishockeyspelarna är pojkar"

– Man ska räkna träningsavgift, medlemsavgift, avgift till det lag man spelar i, klubbor, skridskor, några träningsläger och turneringar. Och då får vi räkna med att det minst kostar 10 000 kronor, säger Ulf Blomdahl, som är en av de som varit med och gjort studien, och lägger till:

– 92 procent av dem som spelar ishockey är pojkar, som kommer från hem med goda ekonomiska resurser. Och de pojkar som kommer från hem med små ekonomiska resurser är i princip inte med i svensk ishockey.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista