Koshe Mahmod in Gothenburg with a special brailie keyboard in 2001, Photo: Roger Lundsten/BLR-Fotograferna/SCANPIX
Nu blir det lättare för synnedsatta att göra högskoleprovet. Foto: Roger Lundstein/BLR-Fotograferna/SCANPIX

Unga synskadade: "Diskriminering att inte få samma chans på högskoleprovet"

"Vi har inte samma möjlighet"
1:33 min

På lördag kommer nästan 70 000 personer göra högskoleprovet. För första gången någonsin får även människor med synnedsättning ha med sig material för att kunna anteckna.

Tänk att du sitter och ska skriva det prov som kan avgöra om du kommer komma in på din drömutbildning eller inte.

Tiden rusar på och personer omkring antecknar stödord frenetiskt, men själv har du inte möjligheten att skriva ner ett enda stödord. Så har det varit för alla med grava synnedsättningar som gjort högskoleprovet. Fram tills nu.

– Nu kan man göra provet i olika läsmedia på samma gång, till exempel att man får provet i inläst version och samtidigt få det i punktskrift, berättar Josefin Bergstrand som är politisk sekreterare på riksorganisationen Unga synskadade.

Det kan göra det lättare om man till exempel ska göra en räkneuppgift att läsa den än att lyssna på den. Medan om det är en längre text så kan den vara lättare att lyssna på.

Bara två chanser

För ett år sen uppmärksammade P3 Nyheter att det högskoleprov som är framtaget för personer med synnedsättning bara finns i två versioner, vilket gör att man bara har två chanser på sig. Seende personer kan däremot göra det hur många gånger som helst. 

– Ett tredje prov är på väg, de som gör provfrågorna har hela 2015 på sig att leverera ett prov till oss, säger Ann-Sofie Fredriksson som är handläggare på Universitets- och högskolerådet och fortsätter:

– Det är väl ingenting man bara snyter fram ur näsan på en vecka.

Seende har oändliga tillfällen

För att komma in på vissa utbildningar krävs höga betyg eller väldigt bra resultat på högskoleprovet, vilket kan kräva att man gör det flera gånger.

– Man inte samma möjligheter att göra provet så många gånger man vill och därmed har man inte samma möjlighet att komma in på vilken utbildning man vill. Det är ren diskriminering, säger Josefin Bergstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".