wêne: Henrik Montgomery / TT
Säpo väljer inte att klassa dådet som ett terrorbrott. Foto: Henrik Montgomery/TT

Därför väljer Säpo att inte klassa dådet i Trollhättan som terrorbrott

0:47 min

Det finns ingen entydig definition av vad som är terrorism. Polisen har valt att inte kalla händelsen i Trollhättan som ett terrorbrott och det kritiseras av många på sociala medier.

Säpo, som är med och utreder rasistdådet i Trollhättan, har valt att klassa det som ett hatbrott.

På sociala medier och i andra forum har flera gjort bedömningen att det snarare rör sig om terrordåd.

"Sprider skräck i en hel befolkning"

– Terrorbrott sprider ju skräck i en hel befolkning eller befolkningsgrupp och det man vet här är ju att det finns rasistiska motiv som nu faktiskt sprider oro, säger Caroline Mellgren som är forskare i kriminologi på Malmö högskola.

Hon har länge forskat på hatbrott och terror och håller sig till Säpos definition av brottet.

– Sen om man senare väljer att benämna det som ett terrorbrott, det är fortfarande oklart, konstaterar hon.

Politiska förändringar

En annan faktor för att något ska definieras som ett terrordåd, enligt Säpo, är att gärningsmannen vill få till politiska förändringar i samhället.

Just nu kartlägger polisen alla motiv, bland annat genom ett brev som har hittats i gärningsmannen Anton Lundin Petterssons hem. I det ska han ha gett uttryck för att han "måste göra något åt invandringspolitiken".

– Det som bidrar till oron är ju att offrena är utbytbara, som de ofta är vid hatbrott. Att du väljs inte på grund av nåt du gjort utan på grund av vilken hudfärg du har eller varifrån du kommer. Det gör att vem som helst med de här egenskaperna skulle kunna angripas, vilket skapar ännu mera oro, berättar Caroline Mellgren.

"Del av ett större mönster"

Den senaste tiden har flera asylboenden brunnit och än är inte förundersökningarna klara, men polisen misstänker att de är anlagda.

– Jag tror att vi måste betrakta den här händelsen i Trollhättan som en del i något större som håller på att hända. Att vi måste se att vi har de här krafterna i Sverige och vi måste ta det på allvar, avslutar Caroline Mellgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista