Bild på stekt bacon.
Bacon är cancerframkallande menar Världshälsoorganisationen, WHO. Foto: cookbookman17 (flickr.com), Bacon, CC BY 2.0

Här är köttet som WHO klassar som cancerframkallande

"Bacon, korv och skinka"
0:26 min

För första gången någonsin klassar Världshälsoorganisationen, WHO, livsmedelsprodukter som cancerframkallande. Här är köttet som hamnar i samma klass som cigaretter och arsenik.

Det är charkuterier som WHO nu har klassat som cancerframkallande, alltså bland annat bacon, korv och skinka.

Rött kött från lamm, gris och ko, klassar WHO som "troligen cancerframkallande", i brist på vetenskapliga bevis på att det faktiskt skulle vara det.

Störst samband med tjocktarmscancer

Tjocktarmscancer är den cancerform som WHO:s experter har sett störst samband med när det gäller köttkonsumtion.

50 gram kött om dagen höjer risken för den typen av cancer med närmare 20 procent, enligt WHO. 

Läs hela studien här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".