Bild på en persons ben, som springer uppför en backe. Personen har rosa löparskor på sig. Foto: Nora Lorek/TT
Sverige är det nionde hälsosammaste landet i världen enligt en ny lista. Foto: Nora Lorek/TT

Här är de tio mest hälsosamma länderna i världen

Vi verkar vara rätt hälsosamma här i Sverige, men vi är inte bäst. Singapore, Italien och Australien är mest hälsosamma medan Swaziland hamnar i botten, visar en ny sammanställning.

Sverige rankas på plats nummer nio i världen över de mest hälsosamma länderna. Listan bygger på data från FN, Världsbanken och WHO och har sammanställts av nyhetsbyrån Bloomberg. De har tittat på olika hälsofaktorer och risker, bland annat förväntad livslängd, dödsorsaker och hur stor andel av befolkningen som röker och har högt kolesterol.

Begreppet hälsosam kan tolkas olika

Den här analysen anses vara en bra guide för beslutsfattare som kan titta på andra länder för att förbättra hälsan i sitt eget land, enligt World Economic Forum.

Men organisationen säger också att begreppet "hälsosam" kan tolkas på flera sätt och att om man mätte livskvalitet istället för förväntad livslängd så skulle förmodligen fler låginkomstländer rankas högre.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista