Bild på Essena O'Neill där hon står i shorts och linne på en strand, från hennes youtube-klipp. Foto: Skärmdump Youtube
Essena O'Neill berättar i ett klipp på Youtube om sanningen bakom alla hennes bilder i sociala medier. Foto: Skärmdump Youtube

Sociala medier-stjärnan lägger ner sin karriär: "Vet inte vad som är äkta och inte längre"

Essena O'Neill från Australien har tjänat tiotusentals kronor genom att visa upp sitt liv i sociala medier. Och allt har verkat perfekt. Men nu lägger hon ner sin karriär och berättar om den andra sidan av inläggen.

– Jag hade allt men var olycklig, säger Essena O'Neill i sitt sista Youtube-klipp där hon förklarar varför hon nu slutar med sociala medier.

– När jag var 12 år trodde jag att jag inte var någonting. Och nu, vid snart 19 år, med alla dessa följare vet jag inte ens vad som är verkligt och vad som inte är det eftersom jag har låtit mig definieras av något som inte är äkta.

Tog bort alla bilder

Hon har haft nästan 700 000 följare på Instagram men nu har hon tagit bort alla de 2 000 bilder hon har lagt upp. Innan alla bilder försvann valde hon att spara några få, men att göra om innehållet totalt.

"NOT REAL LIFE - took over 100 in similar poses trying to make my stomach look good. Would have hardly eaten that day. Would have yelled at my little sister to keep taking them until I was somewhat proud of this.", skrev hon tidigare under en bild.

"Allt jag gjorde var för likes"

Hon berättar att många av bilderna var betalda av företag och annonsörer.

– Sociala medier, som jag använde det, är inte verkligt. Det är planerade bilder och redigerade klipp som rankas mot varandra.

– Allt jag gjorde var för att få mer likes och följare. Jag hade fotograferingar i timmar för att få några bilder.

Essena O'Neill säger att hon inte har något emot de som gör reklam i sina inlägg, och får betalt för det, men att hon tycker att sociala medier-stjärnor måste vara ärliga om sina inlägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista