Grafik
Karta över området i Egypten där flygplanet kraschade. Grafik: Sveriges Radio.

Därför attackerar terrorister turistorter

Det är fortfarande inte klart om det var en olycka eller ett attentat som låg bakom flygkraschen i Egypten. Skulle det visa sig att det är ett attentat riktat mot turistområdet i Sharm el-Sheikh är det inte överraskande, säger terroristforskaren Hans Brun.

– Man vill skapa kaos och oordning i samhället och få folk att börja tvivla på regeringen och polisen. Länder som är beroende av turistindustri för att ekonomin ska fungera är mer sårbara för sådana typer av attacker, säger Hans Brun som är terrorforskare vid King´s College i London.

Vill vända folket mot regeringen

Hans Brun menar att det här är en ganska vanlig strategi som terrorgrupper har använt sig av väldigt länge. Terrorgrupper vänder regeringen mot folket för att själv växa genom att få sympatistöd. 

– Regeringens överreaktioner drabbar ofta oskyldiga. Det kan få en del människor att börja sympatisera eller stötta en viss terrorgrupp på olika sätt. Gruppen kan uppfattas som handlingskraftig, den så att säga bekämpar "den här ondskefulla staten/regimen." Och det är en fälla man kan se att ganska många länder har gått i under årens lopp, säger han.

Slår hårt mot länder ekonomi

Vissa regioner och länder är mer drabbade av turismterror än andra och Egypten är ett land som alltid varit extra utsatta berättar Hans Brun. Även länder som bland annat Tunisien och Kenya samt området kring Sinai.

För dessa länder, som är så pass beroende av turism för att ekonomin ska fungera, kan mycket i samhället krackelera när terrorn knackar på:

– Vad som händer är att arbetslösheten ökar kraftigt, för att det inte finns folk att köra i turistbussar, ingen som köper mat på restauranger, eller några hotellrum att städa och så vidare, säger Hans Brun. 

Tar lång tid att återhämta sig 

Det tar samtidigt många år för länder att återhämta sig efter en attack: 

– Egypten är ett exempel på det. Det såg man bland annat med terrorattacken de utsattes för 1997, där runt 60 personer dödades. Landet drogs med problemen i åratal. Så det är väldigt besvärligt för de länderna som utsätts, säger Hans Brun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista