Servering
Foto: Tayler B Dvorak (Flickr.com), Waitress (CC BY 2.0)

Krogpersonal utan lön - kunde inte betala hyran

1:29 min

Varje månad ringer hundratals personer till Hotell- och restaurangfacket för att till exempel ställa frågor om löner och flera berättar att de inte fått lön av sina arbetsgivare.

– Lönen skulle betalas ut den 28:e, men den betalades ut några dagar senare. Det brukade vara femtusen kronor. Sedan kom resten några dagar senare, berättar Jesper Hansson som har jobbat på en restaurang där han fick lönen utbetalad för sent.

– Många kollegor var också oroade, och det var vissa som inte kunde betala ut hyran i tid, säger han.

"Det ringer varje vecka om det"

Varje månad ringer flera hundra personer till Hotell- och restaurangfacket, HRF, för att ställa frågor om till exempel löner. I flera fall handlar det om att anställda inte fått lön av sin arbetsgivare.

– De ringer varje vecka och berättar om att lönen inte har betalats ut från förra månaden och att arbetsgivaren påstår att han eller hon inte har råd att betala, säger Per Persson som är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket i Stockholm.

"Man vill jävlas med de anställda"

Per Persson menar på att det kan finnas flera orsaker till varför arbetsgivaren inte betalar ut lön, en kan vara just att de kanske inte har råd.

– Men det vanligaste skälet är att arbetsgivare innehåller på lönen för att man vill jävlas med de anställda. Man blir ovän med de anställda eller man tycker att de anställda har betett sig på ett sådant sätt som arbetsgivaren inte kan bete sig, förklarar Per Persson.

Det blir inte förhandlingar i alla ärenden men förbundet har under året haft 394 stycken ärenden som har handlat om obetald lön, semesterersättning, ob-ersättning och övertidsersättning.

Självklart att lön ska betalas ut

– För mig och Visita så är det en självklarhet att lön ska betalas ut enligt avtal och det finns inget alternativ. Det är en jätteenkel princip, säger Erik Bratthall som är presschef på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.

Han förklarar vidare att organisationens medlemsföretag har kollektivavtal och skriver på att de ska följa etiska regler.

"Ta ingen skit, kräv dina rättigheter"

Nu riktar facket kritik till arbetsgivarna i branschen.

– Skärp er. Gör om och gör rätt ni som gör fel. Se till att betala ut lön och se till att hålla de överenskommelser som är tecknade i kollektivavtalet och gentemot de anställda i anställningsavtalet, säger Per Persson på HRF.

– Ta ingen skit. Kräv dina rättigheter, de som gäller kräv dom. Gå vidare med det och ta striden, säger Jesper Hansson till alla de som är i samma situation som han var i.

Så här gör du om du inte får din lön!

Kontakta facket direkt. Lyssna inte på eventuella löften från arbetsgivaren om senare utbetalning. Anledningen är att perioden för att kräva ut utebliven lön är väldigt kort, gör du inget snabbt så riskerar du att inte få ut lönen alls. Facket kan också snabbt kolla om företaget har dålig ekonomi och riskera att gå i konkurs. Även då är det viktigt att snabbt vidta åtgärder så att du hamnar så högt upp på "kravlistan" som möjligt.

Håll koll på:

- När lönen ska betalas ut
- Vad som står i anställningsavtalet
- Att lönespecifikationen stämmer.

Källa: Elisabeth Haug, ombudsman Kommunal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista