Bild på Yenomi Park som har mörkt hår och bruna ögon.
Yeonmi Park, flydde från Nordkorea när hon var 13 år. I dag är hon 22 år och har skrivit en bok om flykten. Foto: Olivia Wikström/Sveriges Radio

Svälten fick Yeonmi Park att fly från Nordkorea

"Jag flydde inte för frihet, jag flydde för en skål med ris"
1:34 min

Nordkorea har varit stängt för omvärlden i decennier. 22-åriga Yeonmi Park lyckades fly med sin mamma för snart tio år sedan. Nu är hon aktuell med boken "För att kunna leva".

När Yeonmi Park var 13 år övertalade hon sin mamma att ta sig över den frusna flod som utgör en del av gränsen mellan Nordkorea och Kina. 

– Jag flydde inte för frihet, jag flydde för en skål med ris. Jag tänkte att jag var hungrig och skulle dö, jag behövde ta mig någonstans för att skaffa mat, säger hon.

Ångrade sig aldrig

Men livet på flykt var inte lätt. Det första som hände i Kina var att Yeonmi Parks mamma blev våldtagen mitt framför ögonen på henne. Båda två såldes som fruar och fick utstå sexuella övergrepp, något som Yeonmi Park fortfarande har svårt att prata om.

Trots två svåra år på flykt i Kina och Mongoliet ångrade Yeonmi Park aldrig sitt beslut.  När de väl nådde Sydkorea var friheten heller inte självklar, snarare plågsam. 

För första gången frågade någon mig vad jag tyckte, vad min favoritfärd var och vad jag vill göra i framtiden. Och jag hade ingen aning, jag hade aldrig haft möjlighet att tänka på egen hand, säger hon. 

Propagandan påverkade hela livet

Hemlandets propaganda satt djupt inpräntad i hennes medvetande. Yeonmi Park trodde länge att ledaren Kim Jong Un kunde läsa hennes tankar. 

Hon hade svårt att förstå hur någon kunde uttrycka kärlek för någon annan än honom. Därför blev hon bestört när hon först gången såg "Titanic" på en insmugglad VHS-spelare. 

Jag hade aldrig sett någon dö för kärlek. Det enda jag sett var att folk dog för regimen och jag tyckte att det var det mest ärofyllda man kunde göra. Men jag lärde mig aldrig att ifrågasätta det.

Vill använda sin röst

I Sydkorea upptäckte Yeonmi Park litteraturen. Nu har hon själv skrivit en bok och vill uppmärksamma situationen i Nordkorea, där 25 miljoner människor fortfarande lever isolerade. 

– Nordkoreas folk har betydelse och jag vill visa att alla människor är lika, säger hon. 

Att Nordkoreas propaganda och ledare ofta porträtteras skämtsamt i västerländsk media tycker Yeonmi Park är problematiskt.

– Han är inte ett skämt för mig, han är en mördare och diktator som måste bli straffad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".