Barnpsykologen: "Därför söker Danmark Sveriges uppmärksamhet inför matchen"

5:43 min

Inför den superviktiga playoff-matchen till EM mellan Sverige och Danmark har Danmarks Radio åkt till Malmö och spelat in en retsam film. Men varför kämpar Danmark så hårt för vår uppmärksamhet? Barnpsykologen Malin Bergström svarar.

– I den första fasen ser lillebror upp till storebror, som är större och starkare. Sen kommer nästa fas då lillebror inte är nöjd med den underordnade positionen utan vill utmana, säger barnpsykologen Malin Bergström.

Psykkriget igång - Malmö utsatt för danskt upptåg

När Sverige och Danmark drabbar samman på Friends på lördag står mycket på spel och i vanlig ordning när dessa två länder ska spela fotboll så börjar inte matchen på planen.

På onsdagsmorgonen lade Danmarks Radios sportredaktion upp ett videoklipp på Facebook. Två danska reportrar ses där bland annat pissa på en vägskylt, klistra upp bilder på en dansk fotbollsspelare på flera platser i Malmö, för att sedan avsluta sin kupp med att veckla ut en gigantisk dansk flagga över Malmöhus.

Inte ovanligt att lillebror får utbrott

– I en spänningsfylld relation mellan syskon med en kanske lite mindre lillebror så måste man som storebror hela tiden vara på sin vakt för attacker, säger Malin Bergström.

Men vad ska man då göra när lillebror tjafsar?

– Vi måste på ett sätt markera och behålla den här överordnade positionen vi har. Samtidigt måste vi göra det med ansvar och respekt på ett kärleksfullt sätt, man vill ju inte knäcka familjen.