Därför upplevs pojkbandsfansen som mer hysteriska än annan publik

Nu kan flickidolsfansen få fullt upp. Både Justin Bieber och One Direction släpper album idag. Pojkbandspubliken brukar ibland porträtteras som hysteriska, men varför är det så?

– Den typen av kulturproduktion som associeras med tjejer den brukar ju ofta fokusera på just känslor och intimitet i mycket högre grad än den typ av kulturproduktion som associeras med män, säger Elin Abrahamsson är doktorand på Stockholms universitet och fortsätter:  

– Och är vanligast i någon form av övergångsålder, såsom i tonåren. Det kanske är en tid när man funderar mycket kring vem man är och man liksom prövar olika sätt att hitta sin identitet, säger hon.

Skildras som hysteriska massor

– Ofta så skildras de på ett ganska föraktfullt sätt, som hysteriska massor eller som att de på någon sätt är manipulerade av nöjesindustrin. Att de inte kan se igenom det här och att de är en kommersiell produkt, säger Elin Abrahamsson. 

Det här till skillnad från andra artister och publiker inom musikfältet, som associeras med en mer maskulint kodad genre, såsom Bruce Springsteen berättar Elin Abrahamsson: 

– De har också fans som köar i evigheter för att få biljetter och så vidare. Men där de verkar beskrivas som hängivna eller som att de har ett engagemang, snarare än att de på något sätt skulle vara manipulerade eller lurade, säger hon.