Schysst palmolja - finns det?

Sedan i somras har spridda skogsbränder härjat i Indonesien. Skogen bränns ned för att bereda plats för bland annat nya palmoljeplantager. Men går det att producera palmolja på ett schysst sätt?

Indonesien är en av världens allra största producenter av palmolja och det är för att bereda plats för nya plantage som dessa bränder startas.

Det är självklart inte lagligt och Indonesien försöker nu kraftsamla sina polisiära resurser för att få stopp på bränderna. 

Vad kan vi i väst göra? 

– Försöka säkra att palmoljan produceras schysst genom certifiering, säger Johan Andersson Anell, CSR- och hållbarhetsansvarig på Livsmedelsföretagen.

Den mest framträdande certifieringen för palmolja kallas RSPO och Livsmedelsföretagen har enats om att deras egna varumärken enbart ska innehålla palmolja med denna certifiering från och med december i år.

– RSPO är ett viktigt verktyg i utvecklingen mot hållbar palmolja. Detta är den märkning som i stort sett alla globala miljöorganisationer och även industrin ser som vägen framåt, säger han. 

"Slavliknande arbetsförhållanden"

Samtidigt finns det de som anser att RSPO-certifieringen inte håller måttet. 

– De kriterier man har är ett viktigt steg på vägen. Men det här är en bransch där det förekommer slavliknande arbetsförhållanden, säger Maria Rydlund är sakkunnig om tropisk skog på Naturskyddsföreningen, och fortsätter:

– Vi behöver en striktare lagstiftning för att komma tillrätta med detta. Att det finns ett internationellt tryck på de här företagen att bättra sig, säger hon.

Palmolja återfinns framförallt i halvfabrikat såsom kakor, müsli, godis, chips, tvål och smink. Produkten har blivit populär på senare år eftersom det är ett billigt alternativ till andra vegetabiliska fetter.