Parisdåden: Här är myterna som florerar på nätet

Firade muslimer attackerna i Paris? Har samma tjej varit på plats vid flera olika attentat? Skrev Donald Trump en olämplig tweet om dådet? Här är myterna som sprider sig i sociala medier. 

Sedan terrordådet i Paris har flera felaktiga uppgifter cirkulerat på nätet. Här är några av dem: 

1. Facebooks "Saftey Check"

Många tror att Facebook införde "Saftey Check" i och med dådet i Paris, som gör det möjligt för personer i närheten av dådet att visa att de är i säkerhet.

Men applikationen, som aktiverades i fredags för personer i Paris, har funnits sedan oktober förra året och dök också upp under bland annat jordbävningen i Nepal

2. Trumps tweet

Den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump har fått hård kritik för ett inlägg på Twitter som sprids på nätet och som han påstås ha skrivit i och med terrordåden i Paris i fredags. Men tweeten där kan kritiserar landets hårda vapenlagar är gammal och skrevs i samma veva som attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari.

Här är det som Trump faktiskt skrev efter Parisdåden: "My prayers are with the victims and hostages in the horrible Paris attacks. May God be with you all".

3. Muslimer firar attentaten i Paris

Efter dådet i Paris i fredags cirkulerar en video som säger att muslimer i London firar "den islamiska segern". Men videon är fejk, skriver KIT.

Klippet är inte alls filmat lördagen den 14 november 2015. Utan lades upp den 21 juni 2009 i och med att Pakistan Sri Lanka besegrade Twenty20 i finalen av cricket-vm. Exakt samma klipp som nu sprids på Facebook. 

Här är den videon som visar att det handlar om firandet efter att ha vunnit cricket-finalen. 

4. Flickan i kriser 

Den kanske mest långvariga myten på sociala medier är en bild som sprids på nätet som visar samma tjej vid tre olika tragedier: massakern i Aurora, skottlossningen på Sandy Hook och bombningen i Boston.

Men bilden är falsk, skriver Wafflesatnoon. Det råkar bara finnas sörjande brunetter på tre olika katastrofer. De två tjejerna vid Aurora och Sandy Hook är bekräftat två olika personer. Flickan från Paris finns det ännu ingen information om. 

5. Attacken förutspåddes

På den franska sidan JeluxVideo ska ett inlägg ha förutsätt attacken i Paris. Men den är inte sant, skriver Buzzfeed. 

Bilden som sprids är en skärmpdump som visar ett inlägg från den 5 november där det står "om bara några dagar kommer en attack i Paris att döda mer än 100 personer".

Men bilden har blivit manipulerad och säger ingenting om någon attack. Här är den riktiga