Därför radikaliseras unga i Europa

2:59 min

Runt 300 personer har lämnat Sverige för att strida i Al-Qaidainspirerade grupper i Irak och Syrien, enligt Säpo. Här förklarar Tahir Salie, ordförande för Internationella Islamic Relief varför vissa unga muslimer radikaliseras. 

De flesta som åker är ungdomar och de har ofta en religiös övertygelse om att det är den rätta saken att göra, berättar Tahir Salie som i veckan besökte Sverige och pratade om en av anledningarna till att vissa unga muslimer väljer att radikalisera sig.

"Enklare att trycka på en knapp och dö"

– Det är enklare att dö för sin sak än att leva för sin sak, säger han. 

Tahir Salie menar alltså att det finns stora problem med islamofobi i Europa och att en del unga muslimer kan uppleva det som lättare att spränga sig själva än att behöva leva med det.

Ofta pekar det på att utanförskap och arbetslöshet är anledningar till att unga radikaliseras. Men Tahir Salie menar att religionen kan vara vägen till att hitta ett inre lugn. Ett lugn som saknas i samhället idag.

Unga måste hitta lugnet igen

– Vare sig du går till moskén, eller någon annanstans för att hitta lugnet i dig själv. För lugnet är någonting som fattas. Det här är någonting som unga människor behöver få tillbaka, säger han.  

Tahir Saile vill inte säga att någon är ansvarig för radikaliseringen av unga men han menar att religiösa organisationer såsom hans egen Islamic Relif nu måste ta ett större ansvar.

– Vi behöver på något sätt som ledare i vårt samhälle samarbeta för att bli starkare mot det som händer. Vi är olika, men vi är samtidigt verkligen emot det som händer, säger Tahir Saile.