Dreamhack på Mässan i Göteborg 2009. Foto: Adam Ihse/TT.
Dreamhack på Mässan i Göteborg 2009, dataspel, lan-party, datorer, dataspel, datorspel. Foto: Adam Ihse/TT

Nu kommer e-sportens Code of Conduct

"Det känns stort, viktigt och härligt"
1:25 min

Svensk e-sport släpper nu en gemensam värdegrund. Något som tidigare har saknats.

– Det känns stort, viktigt och härligt. Jag tror att det kan ge ett rejält avtryck på svensk e-sport, säger Jesper Englin utbildare för projektet Respect All Compete. 

Det är tolv svenska e-sports organisationer som har gått samman och tagit fram det de kallar för sin Code of Conduct. De hoppas kunna skapa en mer öppen och välkomnande miljö för alla som spelar olika typer av e-sport.

– De som ägnar sig åt e-sport är en ganska homogen grupp. Tyvärr har de lett till en hård jargong där det inte är lätt för till exempel icke män och personer med andra hudfärger än vit, säger Jesper Englin.

En del riktar sig till arrangörerna

En del av värdegrunden kommer att rikta sig till den som arrangerar e-sportevent.

– För att skapa en positiv miljö, både i spelhallarna och på sociala medier så att alla som anmäler sig till ett event i fortsättningen kryssa i att de accepterar de värderingar som sats upp innan turneringen, säger Jesper Englin och fortsätter:

– Något som vi hoppas få stopp på är alla referenser till våldtäkt bland spelarena. Det är inte okej säger han. 

"Dålig för att du är tjej"

Fanny Nordgren har varit med och tagit fram värdegrunden och har själv fått mängder av kommentarer när hon spelat olika e-sportspel.

– Det har varit allt från att de säger att du är dålig för att du är tjej eller att det är sexuella anspelningar, hot om sexuellt våld, hot om våld. Det har varit alla möjliga kommentarer från folk, säger hon. 

Bättre förståelse från föräldrar

De tolv organisationerna har kommit fram till e-sportens gemensamma värdegrund genom att göra intervjuer med runt 50 personer och där tagit reda på vad det är som behöver förbättras.

En del av värdegrunden kommer att rikta sig till föräldrar för att de ska kunna få en större förståelse för vad deras barn gör.

– Många föräldrar skjutsar sina barn till träningarna och engagerar sig i deras idrottande, men när det kommer till e-sport så har de oftast ingen aning om vilket spel som de spelar, säger Jesper Englin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".