Bild på den afrikanska kontinenten med ett citat bredvid som lyder: "Afrika är inte en enhet utan fler än 50 olika länder". Illustration: Emmy Jokinen/Sveriges Radio
Barnprogrammet Wild Kids får kritik på barnkanalens Facebooksida. Illustration: Emmy Jokinen/Sveriges Radio

Barnprogrammet Wild kids får kritik för att måla upp en felaktig bild av Afrika

1:40 min

SVT Barnkanalens program Wild kids får kritik för att måla upp en felaktig bild av Afrika, som är både problematisk och exotifierande.

I barnprogrammet Wild kids får vinnarlaget åka till Afrika. Men att benämna en kontinent med över 50 länder som en enhet har stött på kritik.

– Det som är fruktansvärt problematiskt är hur beskrivningen av kontinenten Afrika sker i programmet. Hela kontinenten klumpas ihop till en enhet. Det är ett väldigt problematiskt sätt att uttrycka sig på, tycker Samuel Girma som har kritiserat programmet i ett inlägg på Barnkanalens Facebook-sida.

Både Samuel Girma och hans son är afrikansvenskar och de brukar se programmet tillsammans. Men Samuel Grima tycker att det är smärtsamt.

– Det är felkunskaper som förmedlas. Det gör ont att titta på, säger han.

Produktionen: "Vi vet inte var vi ska ta vägen"

Enligt Wild kids projektledare, Lisa Andrae, är det mest av produktionsmässiga skäl som de har använt sig av begreppet Afrika, istället för att benämna specifika länder.

– Vi vet oftast inte var vi ska ta vägen när vi spelar in de första avsnitten. Sedan har det varit en dramaturgisk poäng att hålla det lite hemligt för barnen var vi ska hamna någonstans, säger hon.

Samuel Girma tycker inte att det är en fullgod förklaring.

– Då säger man ”en hemlig destination” eller ”ett hemligt land”. Man drar inte ihop en hel världsdel och förenklar den, säger han.

Lisa Andrae håller med om att de kunde ha uttryckt sig annorlunda och nu ska de se över hur de formulerar sig i framtiden. Samtidigt poängterar hon att de har som uppdrag att vara ett äventyrsprogram och inte ett samhällsprogram.

"Viktigt att barn förstår att allt på tv inte är sant"

Barnpsykologen Malin Bergström tycker att det här är ett exempel på hur viktigt det är att man som förälder är delaktig i det som barnet ser på tv och i andra medier.

– Med så mycket tid som barn tillbringar i medieflödet i dag så är det jätteviktigt att barn får hjälp att förstå att allt som de tar in i olika program inte är sant. Man kan behöva vara kritisk och man kan behöva få hjälp att reflektera kring det där, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista