Under hashtagen "Happy To Bleed" lägger unga tjejer ut bilder i protest mot att mens ses som orent. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges radio
Under hashtagen "Happy To Bleed" lägger unga tjejer ut bilder i protest mot att mens ses som orent. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges radio

Protester efter sexistiskt uttalande om mens

I Indien protesterar flera under #HappyToBleed. Det efter att en chef för ett indiskt tempel sagt att han inte kommer tillåta kvinnor att gå in i templet förrän det finns en maskin som kan säkerställa att de är "rena". 

Under kampanjen #Happytobleed i Indien protesterar nu flera genom att lägga ut bilder på allt från plakat till bindor och tamponger med texter på där det bland annat står "Happy To Bleed" och "We Bleed! Get Over It!", skriver BBC. 

Maskin som ser om du är "ren"

– Det är normalt att blöda och det gör mig inte oren, säger studenten Nikita Azad, som ligger bakom kampanjen till BBC.

Nikita Azad startade hashtagen för att hon blev irriterad över det sexistiska uttalandet från ledaren över templet Sabarimala i Kerala i Indien.

Ledaren sa att kvinnor inte får besöka templet förrän det finns en maskin som kan se om de är orena - alltså om de har mens vid besöket eller inte. 

– Det finns ingen "rätt tidpunkt" för en kvinna att besöka ett tempel, utan kvinnor borde ha rätt att gå in i ett tempel när de vill, säger Nikita Azad. 

Inte välkomna när de har mens

Men kampanjen är inte enbart mot det här uttalandet, utan mot att många kvinnor dagligen inom hinduism diskrimineras för att de har mens.

I många tempel i Indien och även globalt möts besökare av texter där det står att när kvinnor har mens är de inte välkomna. Många hinduiska kvinnor håller sig därför frivilligt undan när de har mens. 

– Det är inte bara en kampanj mot att kvinnor "stoppas" vid ingångar om de har mens. Det är också en protest mot patriarkatet och könsdiskrimineringen som finns i vårt samhälle. Ett sätt att bekämpa sexism och en urgammal tabu, säger Nikita Azad till BBC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista