Sexism på högskolor och universitet. Bild: Olivia J Berntsson/Sveriges Radio
Flera sexistiska händelser på högskolor och universitet har uppmärksammats under 2015. Bild: Olivia J Berntsson/Sveriges Radio

5 fall av sexism på Sveriges högskolor och universitet 2015

"En oacceptabel nivå på högskolor och universitet"
1:41 min

Två studenter på Handelshögskolan i Stockholm har blivit avstängda efter att en tjej där har blivit kallad hora. Här är flera exempel på sexism på svenska högskolor och universitet 2015.

1. Kallade tjej för hora

I samband med kårvalet på Handelshögskolan i Stockholm så är det en gammal tradition att studentkårsgruppen  som kallas "Häcklarna" skriver en kommentar till varje person som kandiderar till valet.

Men i år så kom inte bara personbetyg från "Häcklarna" utan också sexistiska kommentarer. Bland annat kallades en tjej för hora. Kommentarerna togs snabbt bort och två personer har varnats av skolan för kommentarerna.

2. Sextrakasserades på sittning

På Malmö nations sittning blev Elin sextrakasserad

En kille kom fram till mig och sa att han skulle "knulla mig sönder och samman". 

När Elin berättar vad som har hänt för vakterna avfärdar de henne och låter killen stanna.

3. "De ställde sig runt mig och drog ner sina gylfar"

I början av året berättade flera kvinnliga sjöfartselever om sexism, både i branschen och på skolan.

"Hanna" hoppade av sin utbildning efter sextrakasserierna på praktiken.

 Min handledare sa att tjejen som varit där innan mig hade för stor rumpa, han tyckte bättre om kroppar som min. För jag hade små "pojkbröst" och liten rumpa och det tyckte han om.

4. Studentsång om sjömanskuk

Under insparken för studenterna i Kalmar upprörde en av studentföreningarna med en sexistisk studentsång.

5. Våldtäktsscener i film från läkarstudenter i Uppsala

Filmen visade en iscensättning av mordet på Julius Caesar där personer iklädda toga och platshandskar attackerar en annan person.

Hela filmen slutar med en våldtäktsliknande scen när en person på ett våldsamt sätt ser ut att föra upp sina fingrar i den attackerades anus.

Efter att filmen uppmärksammades så ställdes sittningen, som den marknadsförde, in. Och studenterna som stod bakom klippet stängdes av tillfälligt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".