Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

De protesterar mot höjd skolavgift: "Folk i min familj kämpade mot apartheid"

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 05.00
"Jag hoppas att mina barn aldrig kommer behöva gå igenom något sånt här"
5:28 min
Protester i Sydafrika. Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Många har deltagit i protesterna i Sydafrika som har pågått sedan september. Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Gummikulor och vattenkanoner. Studenterna i Sydafrika protesterar fortfarande mot höjning av skolavgiften. Vår reporter har träffat två aktivister.

I mitten av september startade studentprotesterna i Sydafrika och de pågår fortfarande.

Aktivisterna som ofta går under parollen #FeesMustFall kräver gratis utbildning i Sydafrika.

UWCFeesWillFall

– Det har varit hektiskt och traumatiserande kan man säga. De använde gummikulor och tårgas. Vi protesterade fredligt i två veckor men sen var vi tvungna att svara på våldet. 

20-åriga Nakita Matthews pluggar politik på University of Western Cape, UWC, i Kapstaden. Hon är med i proteströrelsen UWCFeesWillFall, som bland annat kräver gratis utbildning.

Det är relativt lugnt på universitetsområdet. Trots det är stämningen spänd. Det går runt både poliser och vakter på området och det står en ambulans parkerad mitt på campus.

Det är stora män som går runt här i kravallutrustning, som att vi skulle vara något mer än bara studenter.

Polisen skjuter med gummikulor

Gnistan som satte igång protesterna var att Wits university i Johannesburg skulle höja sina avgifter med över 10 procent nästa år. Tusentals studenter gav sig ut på gatorna och minst tre universitet fick stänga ner helt när det var som mest protester.

Många demonstranter har gripits och kravallpolis har skjutit med gummikulor, vattenkanoner och tårgas mot demonstranterna.

"Folk är inte vana att ducka för kulor"

Marx Mtoto berättar att det här har varit första gången som många av studenterna möter våld av den här typen.

– Många säger att de inte är vana vid det här, bara att behöva ducka för kulor till exempel. Vi vill ju bara ha en utbildning.

Det här missnöjet i Sydafrika har funnits en längre tid. Aktivisterna menar att de dyra avgifterna är en förlängning av apartheid, eftersom det stänger ute de som kommer från fattigare förhållanden att plugga. Och många av dem som inte har råd är svarta sydafrikaner.

70 000 kronor om året för att plugga

Nakita Matthewskom kom från början in på en annan skola, men var tvungen att tacka nej för att hon inte hade råd att gå där.

Kostnaden för att plugga i Sydafrika varierar mellan olika universitet, men det kan ligga på omkring 100 000 rand, motsvarande 70 000 kronor per år, inklusive boende, enligt South African Institute of Race Relations. Och bara 5 procent av befolkningen i Sydafrika som har råd med utbildning till sina barn.

FeesMust Fall, som protesterna kallas över hela landet, är de största sedan apartheidtiden. Många av aktivisterna tillhör det som kallas för ”the born free generation”, generationen som föddes efter apartheidregimen, som föll för lite mer än 20 år sedan.

De sägs vara medvetna och drivna att fortsätta kampen, som många av deras föräldrar förde, för ett jämställt Sydafrika.

"Jag kämpar för att mina barn ska slippa"

– Vi känner väl till att saker skulle ha kunnat vara annorlunda. Jag har familjemedlemmar som kämpade i mot apartheid. Och jag hoppas att mina barn aldrig ska behöva gå igenom något sånt här, så jag kämpar nu säger Nakita Matthews.

Nelson och Winnie Mandela, Robert Sobukwe och Desmond Tutu. Sydafrika har inte ont om anti-apartheid-ikoner den yngre generationen kan hämta inspiration ifrån.

De som protesterar nu vänder sig mot regeringen och ANC-partiet, som styrt Sydafrika sedan det första demokratiska valet efter apartheid 1994. För att få till gratis utbildning i Sydafrika, behövs mer pengar. Och de som är kritiska till demonstranterna menar att det skulle bli alldeles för dyrt för staten.

Vill hämta pengar hos gruvindustrin

Aktivisterna på UWC tycker att de pengarna borde hämtas från gruvindustrin som i dag domineras av privata bolag. De tycker att industrin borde göras statlig. För i gruvorna finns det pengar att hämta.

Pengarna som finns i vår jord borde vara till för en majoritet av befolkningen

Efter det att protesterna började har president Jacob Zuma gått ut och sagt att inga studieavgifter kommer att höjas under 2016. Men på flera håll fortsätter kampen för att till slut få bort avgifterna helt. Och aktivisterna på UWC har inga planer på att ge upp.

– Vi säger inte att vi vill ha gratis utbildningar just i dag, vi fattar att politik tar tid. Men vill man sätta bollen i rullning så får man börja i dag. Vi kommer inte att sluta innan det är verklighet, avslutar Nakita Matthews.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".