Lägenheter, lägenhetshus. Foto: Pixabay
I Göteborg och Lund kan inte de som pluggar på yrkeshögskola söka studentbostad. Foto: Pixabay

I de här städerna får inte alla söka studentbostad

"Det går ut fruktansvärt mycket över skolarbetet"
1:36 min

Alla städer tillåter inte de som pluggar på yrkeshögskola eller konst- och kulturutbildning att söka studentbostäder.

En av städerna som inte tillåter studenter på yrkeshögskolor eller konst- och kulturutbildningar att söka studentbostäder är Göteborg.

Enligt en enkätundersökning som Göteborgs Scen- och kulturkår har gjort bland musikalstudenter på de två privata skolor som finns Göteborg, bor de flesta av dem i andra hand eller som inneboende. På en av skolorna har var fjärde elev varit bostadslös under sin studietid.

6 000 får inte söka lägenhet

Utbildningarna ligger under Myndigheten för Yrkeshögskolan och därför får de inte söka studentbostäder i Göteborg eftersom de är reserverade för folk på universitet och högskolor.

– Det är en fråga om att värdera studenter, att värdera utbildningar, att all eftergymnasial utbildning borde vara viktig och välkommen. Vi behöver folk som utbildar sig inom alla områden, inte bara på universitet, säger Dorotea Katthän som är ordförande för Göteborgs scen och kulturkår.

Och hon är en av de 6 000 studenter som inte får söka studentbostad i Göteborg.

"Folk behöver förstå att det är en utbildningsform"

I andra studentstäder som Stockholm och Uppsala får även yrkeshögskoleelver söka studentbostad. Men i exempelvis Lund är det på samma sätt som i Göteborg.

– Det är inte ett jättestort problem som vi upplever det, utan det är lokalt på vissa orter, säger Jenny Sörby som är kommunikationschef på Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Hon menar att ansvaret dels ligger på deras myndighet, för att få upp frågan på agendan. Men också hos etablerade studentorganisationer och bostadsbolag.

– Framförallt tror jag att det är en fråga om attityder och kunskap. Folk behöver förstå att det här är en utbildningsform precis som universitet och högskola, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".