Examensbevis på ett bord
1 av 2
Nu är det lättare för studenter att få ett nytt examensbevis vid byte av juridiskt kön. Foto: Privat
Handboken som Sveriges Förenade HBTQ-studenter nu ger ut. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Nu ska Sveriges Förenade HBTQ-studenter ge ut en handbok för att sprida information om rutiner. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio

Allt fler skolor ger ut nytt examensbevis efter ändrat juridiskt kön

"Transpersoner är redan en utsatt grupp"
1:37 min

Nu vill fler universitet och högskolor göra det möjligt för studenter som juridiskt bytt kön att få ut ett nytt examensbevis.

– Jag mejlade till Södertörns högskola där jag hade två examina. Jag fick mejlsvar efter ett par dagar och ungefär en vecka senare hade jag nya examensbevis med rätt namn och rätt personnummer. Det var väldigt smidigt, säger Sebastian Lönnlöv som bytte juridiskt kön i våras.

30 av 31 vill ge nya bevis

2011 gjorde Sveriges Förenade HBTQ-studenter en första kartläggning. Då var det fyra av 23 lärosäten som gav ut nya examensbevis till studenter som bytt juridiskt kön. I år är det 30 av 31 lärosäten som svarat att de vill göra det och tio av dessa har gjort det.

– Vi är väldigt nöjda med det här resultatet. Det syns att det har hänt saker bara under de här fyra åren, säger Elias Olsson, ledamot på Sveriges Förenade HBTQ-studenter.

Transpersoner utsatt grupp

Frank Berglund, förbundsordförande och ansvarig för transpolitiska frågor vid RFSL Ungdom, tycker att det är ett stort problem att inte alla lärosäten ger ut nya examensbevis:

– Vi har kontakt med flera personer som är i den sitsen och transpersoner är redan en väldigt utsatt grupp, både socialt och ekonomiskt. Det är redan svårt att få jobb som transperson och det blir så klart ännu svårare när ens betyg och examen outar en som transperson.

Handbok ska sprida kunskap

I dag finns det lärosäten som inte vet hur de ska ge ut nya examensbevis, berättar Elias Olsson. Och nu ger Sveriges Förenade HBTQ-studenter ut en handbok.

– Syftet är att sprida rutiner, att sprida information om hur man kan göra och påverka lärosätena att ha likartade rutiner runtom i Sverige. Syftet är också att vi ska påverka lärosätena att lägga ut information om detta på sina hemsidor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".