Bild på ett par i bröllopskläder som lyfter upp varandra. Foto: Pixabay
Kvinnor i Japan vill inte behöva bya efternamn. Foto: Pixabay

Så många kvinnor i heteroförhållanden byter till sin mans efternamn: "En patriarkal akt"

Fem kvinnor stämmer just nu den japanska regeringen och vill ändra lagstiftningen som tvingar gifta kvinnor att byta till sin partners efternamn. 

Sedan 1896 har japansk lagstiftning tvingat gifta par att ta den enes efternamn. I lagen nämns inget kön, men 96 procent av de som byter efternamn är kvinnor.

Du förminskas när du förlorar ditt efternamn. Det är som att förlora en del av dig själv.

"Riskerar den allmänna ordningen"

Stämningen från kvinnorna i Japan har lyft en fråga som splittrar den japanska befolkningen. Flera konservativa röster i debatten menar att en möjlig lagändring kommer luckra upp stabiliteten i samhället.

– Att tillåta gifta par med olika efternamn skulle riskera den allmänna ordningen, grunden för vår välfärd. Gemensamma efternamn är det bästa sättet att förena familjer, säger Masaomi Takanori som är expert på den japanska konstitutionen.

Namnbyte påverkar dig psykiskt

Psykologen Jenny Rickardsson på Karolinska sjukhuset pekar på att det finns en psykologisk anledning till att tvingade namnbyten kan bli en känslig fråga.

– Ett namn speglar ens identitet. När man byter namn får man plötsligt nya associationer till sig själv. Att byta efternamn, oavsett skäl, är ett avstamp i en ny identitet, säger hon och fortsätter:

– Att byta till sin mans efternamn är en patriarkal akt. Förr innebar det att en kvinna bytte målsman från sin far till sin make. Även om moderna kvinnor inte längre binds av de reglerna är namnbytet ändå en gest att införliva sig i mannens familj, i stället för tvärtom.

64 procent av svenska kvinnor byter

I Sverige har vi ingen lag som tvingar gifta par att byta efternamn. Enligt Statistiska Centralbyråns vigselstatistik från 2013 bytte 63,9 procent av kvinnorna till sin partners efternamn, medan 10 procent av männen gjorde det. Näst vanligast var de 21,1 procenten av paren som behöll sin egna namn.

– Det finns ett samband mellan högre utbildning och att man behåller sitt namn i västvärlden. Jämfört med vår omvärld är vi i Sverige mer individualistiska, högutbildade och ickereligiösa. Tillsammans innebär de egenskaperna att svenska kvinnor inte byter efternamn i lika stor utsträckning, säger Jenny Rickardsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".