Hästar, stall Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
Hästar, stall Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio

Det här är de stora bristerna som Arbetsmiljöverket har hittat i stall

"Vi måste försöka ändra kulturen i branschen"
1:14 min

Att jobba i stall innebär mycket unga lyft, fallrisk och farliga maskiner. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter att ha granskat 500 stall i Sverige.

Arbetsmiljöverket har mellan april och december inspekterat på ungas arbetsmiljö i stall. Bristerna har varit många.

Läs mer: Nu ska Arbetsmiljöverket se till att alla svenska stall sköter sig

Hans Jansson är projektledare på Arbetsmiljöverket och han tror att unga inte reflekterar över riskerna.

Jag ser det som att det är en kultur man växer upp i. Det ska vara tungt och slitsamt. Det är liksom normalt. Vi måste försöka ändra kulturen i branschen.

Tror att det handlar om okunskap

Hans Jansson säger att ansvaret för att ett stall ska uppfylla kraven, som exempelvis beredskap för första hjälpen och ergonomiska riskbedömningar, ligger på arbetsgivaren.

Anledningen till att det ser ut som det gör tror han handlar om okunskap och han hoppas att resultatet av inspektionen kommer lyfta arbetsmiljöfrågan.

"Djur på 600 kilo"

När den här utredningen började så intervjuade P3 Nyheter Kajsa Persson som jobbar i stall. Hon berättade bland annat att hon hade jobbat så mycket att hon kollapsat i stallet.

– Det här är ett väldigt tungt och farligt jobb. Det är djur på 600 kilo , sa  Kajsa Persson när vi träffade henne i våras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".