Häkte, polis, cell, nyckel, dörr. Foto: Ola Torkelsson/TT
Sandra Bland dog efter tre dagar i häktet. Foto: Ola Torkelsson/TT

Ingen åtalas efter att 28-åring dog i häktet

Sandra Bland greps i USA efter att hon inte blinkat när hon bytte fil, tre dagar senare hittades hon död i häktet. Nu är det bestämt att ingen kommer åtalas för det här.

Ingen kommer bli åtalad efter att den 28 år gamla Sandra Bland hittades död i häktet.

Den rättsmedicinska undersökningen visade att hon dog av självmord. Men hennes familj menar att Sandra Bland inte var självmordsbenägen.

Våldsamt gripande

Det var den 10 juli som Sandra Bland blev stoppad av en polis i Texas för att hon inte hade blinkat när hon bytte fil. Hon greps sedan och blev tagen till häktet och enligt polisen blev hon gripen för våld mot tjänsteman.

En film från gripandet visar att poliserna håller ner Sandra Bland mot marken och sitter på henne innan de kör iväg.

Ingen åtalad

Efter att Sandra Bland suttit tre dagar i häktet så hittades hon död i sin cell. Polisen menar att dödsorsaken var självmord och den rättsmedicinska undersökningen likaså.

Men hennes familj menar att det är omöjligt att hon har tagit livet av sig och att det handlar om övervåld från polisen.

Dödsfallet fick mycket uppmärksamhet och det var flera som spekulerade i om Sandra Blands inblandning i protester mot polisvåld mot svarta hade någonting med hennes död att göra.

Nu har domstolen i Texas bestämt att ingen kommer åtalas för dödsfallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".