Experten: "Ingen vet exakt vad som hände Lisa Holm"

I dag börjar hovrättsförhandlingarna mot den man som misstänks för att ha mördat Lisa Holm. Det här kan bli slutet på fallet, men än finns många obesvarade frågor.

Nu har över ett halvår har gått sedan 17-åriga Lisa Holm försvann från caféet i Blomberg där hon sommarjobbade. Några dagar senare hittades hon mördad.

– Ingen vet faktiskt exakt vad som hände när Lisa Holm dog och det gör det väldigt svårt för domstolen att ta ställning till den bevisning som finns, säger Sverker Jönsson som är universitetslektor i straffrätt på Lunds universitet och har följt fallet med Lisa Holm.

Läs mer: Tidslinje: Mordet på Lisa Holm - från försvinnandet till rättegången

Ovanligt att han inte erkänt än

I mitten av november dömdes en 35-åring man till livstids fängelse i Skarabrogs tingsrätt för mordet. Men mannen själv säger att han aldrig ens har träffat Lisa Holm.

– Sedan i mitten av juni har han suttit frihetsberövad. De allra flesta som sitter frihetsberövade så länge erkänner sitt brott, säger Sverker Jönsson och fortsätter:

Det finns två kategorier som inte erkänner och det är ju dels de som är oskyldiga eller de som på något sätt för sig själva lyckas förneka att det här har hänt.

Alla vill få svar på varför det hände

Det finns starka DNA-bevis mot 35-åringen och hittills har han inte kunnat få något alibi.

Läs mer: Domen mot Lisa Holms mördare: "Alla vill få svar på hur det här fruktansvärda kan ha hänt"

– Vi vet ganska lite och det är det som gör det här fallet så svårt men också tragiskt naturligtvis för att alla vill ha ett avslut. Jag tror att det finns ett stort behov av att få just det, inte minst för anhöriga såklart. Men jag är inte säker på att det går, avslutar Sverker Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista