Legenden David Bowie har avlidit. Foto: Heiko Junge/TT Bilden föreställer David Bowie på scen.
Legenden David Bowie har avlidit. Foto: Heiko Junge/TT

David Bowie är död: "Han inspirerade till att kunna vara någon annan än sig själv på scen"

Sångaren och legenden David Bowie har dött i cancer och hans långa karriär har gjort ett stort avtryck i musiken. 

Sångaren och ikonen David Bowie har gått bort i cancer. Han blev 69 år gammal och dog efter att ha kämpat mot cancer i 18 månader.

Väldigt ledsamt och tråkigt att berätta att det är sant. Jag kommer att vara offline ett tag. Kärlek till alla.

"Förnyade alltid sig själv"

David Bowie släppte sitt senaste album så sent som i fredags, på sin 69-årsdag. Jonas Westman, som är redaktionschef för musikläggningen på Sveriges Radio, berättar att Bowie var en mästare på att förnya sig.

– Han var en mästare på att återuppfinna sig själv. Han kom med nya plattor där han tog helt nya riktningar. Han har alltid varit intressant och betytt jättemycket.

Så påverkade han andra artister

Jonas Westman berättar också att Bowie inspirerade många artister som var aktuella och inne under 90-talet.

– David Bowie påverkade och influerade flera band som blev stora under 90-talet. Ett bra exempel är det brittiska bandet Suede, berättar han.

Nöjesjournalisten Jan Gradvall säger att Bowie influerat många artister till att kunna vara någon annan än sig själv på scen. 

– Det finns så mycket tal om autenticitet, att man ska vara sig själv på scenen. Men Bowie bestämde sig alltid för vem han ville vara. På det sättet var han en viktig förebild för många människor, förklarar Jan Gradvall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".