Inte en enda kvinna nominerades till seriefestivalens hederspris. Foto: Pixabay. Fotot föreställer serietidningar
Inte en enda kvinna nominerades till seriefestivalens hederspris. Foto: Pixabay

Nomineringslista utan kvinnor dras tillbaka efter kritik

"De senaste 42 åren har priset bara gått till en kvinna en enda gång"
1:19 min

Inte en enda kvinna blev nominerad till hederspriset för serietecknare. Nu tar seriefestivalen bort sin nomineringslista efter kritik.

Festivalen i Angoulêmes Grand Prix är ett hederspris som delas ut till serietecknare för deras livsgärningar. Under 42 år har det bara delats ut till en kvinna en enda gång.

När den franska seriefestivalen som delar ut priset presenterade sin lista över de nominerade fick de en hel del kritik. Det fanns nämligen inte en enda kvinna med på listan och nu väljer de att dra tillbaka den.

"Det finns inte lika många kvinnor"

– Grand Prix är som rockens Hall of Fame, säger Franck Bonduox som är ansvarig för seriefestivalen.

Han menar att festivalen inte kan ändra verkligheten och att det inte finns lika många kvinnliga serietecknare som kan nomineras till hederspriset.

Flera manliga serietecknare tar avstånd i protest

Joanna Hellgren är illustratör och medlem i det franska nätverket BD Egalite ,eller Serietecknare mot sexism, som var först med att kritisera seriefestivalens nomineringslista i förra veckan där inga kvinnor fanns med.

Serievärlden har varit väldigt mycket en killklubb förut men det är ganska länge sedan det var så.

Flera av de manliga serietecknarna som blivit nominerade till hederspriset har valt att ta avstånd från festivalen efter att nomineringslistan blev offentlig.

Tar åt sig av kritiken och gör om

Den franska kulturministern valde att kommentera nomineringslistan med att "det var ovanligt att det inte fanns några kvinnliga serietecknare på listan".

Seriefestivalen själva har tagit till sig av kritiken och struntar helt i nomineringslistor. I stället kommer juryn, som består av serietecknare publicerade i Frankrike, få rösta på vem de vill.

– Det finns hur många som helst som hade kunnat platsa på listan för nominerade. Det är ganska chockerande att de inte ens har slagits av tanken att det är någonting fel när det inte var en enda kvinna med, säger Joanna Hellsten.

Seriefestivalen kommer hållas i franska Angouleme mellan den 28 och 31 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".