Bild på Öresundsbron i solnedgång.
Antalet barn som kommer till Sverige ensamma har minskat drastiskt. Foto: Johan Nilsson/TT

Från 300 ensamkommande barn om dagen till knappt ett enda

"Prognosen säger att det ska komma fler barn än vad det gör"
1:27 min

I höstas kom det upp till 300 ensamkommande barn till Malmö varje dag. Nu kommer det knappt ett barn om dagen.

– Under hösten kunde vi få upp till 170, till och med 300 barn på ett dygn. Efter julhelgen kom det ungefär 11 barn per dygn och nu är det endast 1 eller 2 barn. Så det är väldigt stor skillnad, säger Annelie Larsson som är förvaltningsdirektör på sociala resursförvaltningen i Malmö.

Anställde nästan 2 000 personer

I november fanns det 2 200 barn och unga på olika transitboenden i Malmö. I dag finns det knappt 200 stycken.

Malmö stad öppnade flera nya boenden och timanställde över 1 800 personer för att jobba på boenden. De var inte alls förberedda på att antalet barn och unga som kommer hit själva skulle minska så drastiskt.

Eftersom Migrationsverket ger prognoser fyra gånger per år och den prognos som finns i dag visar att man tror att det ska komma fler barn än vad det faktiskt gör.

Id-kontroller och kallare väder kan vara orsaker

De senaste månaderna har vädret blivit kallare samtidigt som gränserna i Europa har blivit mer stängda.

För elva dagar sedan införde Sveriges regering id-krav för att få resa in i Sverige från Danmark. Syftet var att minska antalet personer som söker skydd i Sverige.

Migrationsverket kan inte säga hur mycket id-kontrollerna har påverkat. Men Annelie Larsson är rätt säker på att id-kontrollerna har bidragit till att antalet ensamkommande asylsökande barn minskar i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".