Barnarbetare i Kongo kan ligga bakom delar av din telefon

1:59 min

Visste du att din telefon kan vara tillverkad av barnarbetare? En ny rapport från Amnesty International visar att ämnet kobolt som används i både smartphones och bilbatterier ofta bryts av barn i Kongo.

Telefoner, batterier, hörlurar och bärbara datorer tillverkas ofta i Kina. En viktig del i alla dessa produkter är grundämnet kobolt, som ofta bryts och levereras från Kongo.

Nu visar en rapport från Amnesty International att arbetsförhållandena i gruvorna är ett jobb som både är farligt, tungt och som leder till lungskador.

Kan handla om upp till 40 000 barn

– Vi har också funnit är att det förekommer barnarbete. Några av dem jobbar i gruvorna och andra bär på de tunga säckarna med kobolt. Vissa går i skolan och gör det här på kvällarna medan vissa spenderar långa arbetsdagar gruvorna, berättar Caitlyn Mccolleig som jobbar på Amnesty International.

Kobolt är ett grundämne som bryts i gruvor och som används i uppladdningsbara batterier. I nästan allt som är trådlöst, som din telefon eller laptop.

Flera av de största elektronikföretagen köper kobolt från ett kinesiskt företag som i sin tur köper det från gruvor i Demokratiska Republiken Kongo.

Det är ingen hemlighet att det förekommer barnarbete. UNICEF uppskattade förra året att det kan handla om upp till 40 000 barn som jobbar i gruvorna, konstaterar Caitlyn Mccolleig.

Företagen bryter mot sina egna regler

Flera av teknikföretagen som både Amnesty och P3 Nyheter har varit i kontakt med har policys för sin tillverkning, där barnarbete och dåliga arbetsförhållanden är förbjudet. Men flera av företagen känner inte själva till att det förekommer barnarbete.

Det är ingen som kräver att ett företag som säljer mobiltelefoner ska ha koll på hela vägen tillbaka till gruvan.

– Det som krävs är att man har koll från de som säljer telefoner till smältverket och sen ska smältverket ha koll på gruvan. Om alla gjorde det de ska så hade det inte varit såhär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista