Ceren Sayal är en av initiativtagarna till manifestationen Släng ditt vapen, skapa kärlek. Foto: Paloma Vangpreecha/Sveriges Radio
Ceren Sayal är en av initiativtagarna till manifestationen Släng ditt vapen, skapa kärlek. Foto: Paloma Vangpreecha/Sveriges Radio

Ceren Sayal: "Det sved i hjärtat, det var som en mardröm"

1:25 min

Förra året sköts fler unga ihjäl i Stockholm än året innan. För att försöka få stopp på våldet arrangeras en manifestation på Sergels torg i Stockholm på lördag.

– Jag har fått världens paranoia. Jag har drömt att min bror har råkat illa ut, det är det jag tänker på konstant, säger Ceren Sayal som är en av initiativtagarna till manifestationen "Släng ditt vapen, skapa kärlek".

"Det är som en mardröm"

Ceren Sayal säger att hon är orolig för sin lillebror, sedan mordet på den 20-åriga killen i Alby i södra Stockholm i december. Allra helst skulle hon vilja att han höll sig inomhus. När hon hörde om dödsskjutningen i Akalla i Stockholm i veckan kändes det hemskt.

– Nej inte nu igen, det sved i hjärtat. Det är som en mardröm.

Hoppas manifestationen ska få stopp på våldet

– Jag tycker att vi måste få vår röst hörd och att vi som vuxna måste agera och vara bra förebilder. Vi måste försöka förebygga det här så gott vi kan helt enkelt, säger Ceren Sayal som hoppas att manifestationen ska få stopp på gatuvåldet.

Sju av de dödade var under 30 år

Under 2015 rapporterades det in elva mord med skjutvapen i Stockholmsregionen. Av dem var sju personer under 30 år. Det är fler än året innan, enligt Kristian Halldin som jobbar på regionala underrättelsesektionen i Stockholm.

– 2014 så var personerna som sköts ihjäl i Stockholm betydligt äldre och kanske lite mer etablerade i Stockholm kriminella undre värld, säger Kristian Halldin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista