Bild på Os-ringarna där ringen i mitten är en transsymbol. Foto: Pixabay
Olympiska spelen. Foto: Pixabay

Nya riktlinjer kring transpersoners idrottande

Nu presenterar Olympiska kommitén nya riktlinjer för transpersoner och deras idrottande.

Sen november förra året har Olympiska kommittén, IOK, skissat på nya riktlinjer för transpersoner och deras idrottande. Med andra ord hur, var och när transpersoner ska kunna delta i tävlingarna.

Nu presenterar de sina nya riktlinjer:

Transmän får tävla utan att behöva påbörja en hormonbehandling. Men transkvinnor behöver genomgå en hormonbehandling först. De får nämligen inte ha för höga halter testosteron i kroppen.

"Hon blev avstängd från att tävla"

De här nya riktlinjerna kommer göra stor skillnad för många transpersoner.

Till exempel var den indiska sprintern Dutee Chand en av dem som blev avstängd för att hennes testosteronnivåer ansågs vara för höga. Då fick hon förslagen att antingen genomgå en hormonbehandling eller operera sitt underliv.

Chand tyckte att kraven från IOK var orimliga och valde därför att protestera mot det här. Idrottens skiljedomstol CAS, som avgör tvister inom idrotten, gav Chand rätt. Nu får hon lov att tävla igen, skriver The Guardian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista