Vatikanen, kyrka, Italien. Foto: Gregorio Borgia/AP/TT
Katolska kyrkan står bakom en motdemonstration som ska hållas på lördag. Vatikanen, kyrka, Italien. Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Samkönade partnerskap eller inte? Det är frågan i Italien just nu

"Några av de som debatterar är inte särskilt respektfulla mot homosexuella"
1:22 min

Debatten i den italienska senaten om lagförslaget som skulle låta samkönade par ingå partnerskap är igång. Italien är ett av få länder som inte tillåter samkönade partnerskap.

- Några av dem som debatterade, särskilt de från högern, var inte särskilt respektfulla mot homosexuella, säger Stefano Bucaioni från organisationen Arcigay.

Han är inte helt nöjd med lagförslaget men säger att det är ett litet steg i rätt riktning och tror att lagen kommer gå igenom.

Röstas i två steg

Den nya lagen skulle bland annat innebära att samkönade par får ingå partnerskap och under vissa omständigheter adoptera varandras barn.

Lagförslaget ska först röstas igenom i senaten. Går det igenom i senaten kan den så kallade andra kammaren rösta kring lagförslaget för att det slutligen ska gå igenom.

Katolska kyrkan emot

I helgen hölls en manifestation för införandet av lagen och nu på lördag ska en motmanifestation hållas av bland andra katolska kyrkan.

- Vi kämpar för lika rättigheter för alla. Så vi ber det italienska parlamentet att införa samma rättigheter för homosexuella och det här lagförslaget är det första steget mot jämlikhet för alla, avslutar Stefano Bucaioni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".