Bild på en krossad ruta. Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Under den senaste tiden har det varit flera incidenter på HVB-hem i Sverige. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Psykologen: Därför är det oroligt på flera boenden för ensamkommande barn just nu

3:41 min

I måndags mördades en tjej på ett hem för ensamkommande barn och under fredagen spreds ett filmklipp där en anställd skriker "jävla svin" åt barn på ett boende. Men varför blir det bråk på den här typen av ställen?

– Just nu är situationen extremt ansträngd eftersom många har kommit hit under den senaste tiden, säger psykologen Annicka Lang.

Hon menar att när människor lever under den typen av extremt stressfyllda situationer, som många av de barn som kommit ensamma till Sverige gör, så finns det flera sätt som det kan få utlopp på.

Läs mer: 68 anmälningar mot HVB-hem

"Alla visar olika symptom"

– Många av dem barn som kommer hit har aldrig fått uppleva särskilt mycket trygghet. De är uppvuxna med flykt och en hel del våld, säger Annicka Lang och fortsätter: 

– Trygghet är någonting alla behöver för att bli en fullgod, strukturerad människa. Sedan visar ju alla olika symptom på stress. Vissa längtar hem och blir ledsna, andra visar det genom till exempel självskadebeteende.

Viktigt med en bra chef

Annicka Lang menar också att de som jobbar på boendena har alltid måste veta hur barn reagerar i kris. Också att aggressioner aldrig fungerar utan bara triggar till mer aggressioner.

Personalen måste förstå världen från andra situationer och kulturer.

Hon pekar också på att det måste finnas en närvarande och bra chef på den här typen av boenden som kan stötta personalen. 

Men den här tjejen som blev mördad jobbade ju själv. Vad tänker du kring det?

– Det beror ju på vilken typ av relation man har med barnen. Men många gånger behöver man en annan vuxen. Framförallt behöver vi förstå hur svårt det är, vi tror att allt är så enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista